Видинската синагога, която ще се превърне в културен център (видео)

Видинската синагога е едно доста любопитно местенце. Влизането в нея е забранено, но достъпът до вътрешността и не е възпрепятстван – поне засега.

Тя е втората по големина синагога в страната и е построена през 1894 г., тъй като във Видин е имало голяма еврейска общност. Техните представители са основните инициатори и дарители на молитвения храм, но към тях се присъединяват и много еврейски фамилии от цяла България. Интересен факт е, че видинската синагога е построена по подобие на тази в Будапеща.

Сградата е издигната за една година, а нейната декорация е превъзхождала украсата на Софийската синагога. Дейността и на еврейския молитвен дом е преустановена през 1950 г. поради масовото изселване на еврейските семейства от града. Впоследствие сградата е обявена за паметник от национално значение през 1967 г.

Към днешна дата е одобрен проект за реставрирането и превръщането и в културен център „Жул Паскин”.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук