Две книги на Мартен Калеев премиерно стъпиха във Видин

Две книги на Мартен Калеев премиерно стъпиха във Видин
Снимка: Ваня Минева

„Инвестирайте в човечност“ – каза пред читатели в залата за изяви на видинската регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ писателят Мартен Калеев. А аз бих добавила – приемете този дар, този изстрадан урок по интелигентна емоционалност. Защото в творчеството си Мартен Калеев извървява всички посоки на гнева от тревожната недостатъчност на човечност в общуването ни. Прави го с осъзнатия риск отново и отново да бъде наранен. Приема този риск и никога не се отказва. Носи белезите от рани с достойнството на делничен жрец. Живее нашето и сиво, и пъстро битие. Като всеки от нас. И не като всеки от нас. Защото с всяка своя дума ни споделя своята различност, като ненатрапчиво ни оставя и ние да сме такива, каквито избираме да бъдем.

Неотстъпчив е само в упоритостта си да ни напомня, че да си човечен не е лесна работа, но можем да изберем тази мъчнотия в името на възможността да се намерим, да се учим да се разбираме и да правим мънички крачки един към друг. Кой колкото и когато може. До границите на личната си почтеност – емоционално и интелигентно. Отворете последните му две книги! И ако не сте общували с издадените от него преди – потърсете ги.

Мартен Калеев
Снимка: Ваня Минева

„Състоя се от думи, но се разпадам на изречения!“ Това е творческото лого на Мартен Калеев, защото всяко нещо на този свят ще изчезне, ако си няма … своята добра дума.

Познат в Българския Северозапад като писател, журналист, публицист, педагог и общественик, Мартен Калеев е събеседник, предизвикващ и емоциите, и интелекта на аудиторията. При това с респектираща творческа биография. Носител е на престижни литературни награди, сред които бих откроила наградата „Златното перо“ на Съюза на българските журналисти за значим принос. Мартен Калеев е инициатор за създаването на Дружеството на писателите в област Монтана, на учредяването на националната награда за поезия на община Монтана „Иван Давидков“, на ежегодната национална поетична награда за сонет на община Вършец „Лъчезар Станчев“. Редактор и основна фигура в подготовката, печата и разпространението на авторитетното литературно издание – алманах за литература, изкуство и култура „Огоста“, чието начало е сложено през 2012 г.

Алманахът е център на творческо общуване за над триста писатели, художници, поети, музикални и литературни критици. В него са помествани дебютни произведения и текстове в аванс от творческата лаборатория на автори от 17 до 90 годишна възраст. Алманахът вече е културен факт в над 70 библиотеки на петте континента на планетата.

Мартен Калеев
Снимка: Ваня Минева

Биобиблиография: сборници с разкази и новели, две стихосбирки, роман („Всичко и нищо“, „Насрещен бяг“, „Градината с разпятието“, „Монолози“, „Капан за светулки“, „Тъгата идва привечер“, „Шепот“, „Обещанието на Данте“, „Лудница`5“, „Очите на жаждата“) и два сценария: „Академия за мръсници“ и „Сезонът на гнева“.

Мартен Калеев
Снимка: Ваня Минева

 

Автор: Ваня Минева

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук