Радуканови – семейство от шампиони: историята на майка и дъщеря лекоатлети

Радуканови – семейство от шампиони: историята на майка и дъщеря лекоатлети

В света на спорта има много истории за успех на спортисти, които са се издигнали до върха чрез много труд и решителност. Днес ще ви разкажем именно такава – тази на Златка и Кристен Радуканови – майка и дъщеря лекоатлети от Видин. От споделената им любов към спорта до дисциплината им в подготовката те са доказали, че за успеха се плаща висока  цена. В този текст ще ви разкажем за техния път, предизвикателствата, пред които са се изправяли, и уроците, които са научили.

Кристен е на 23 години, четвърти курс в Национална спортна академия „Васил Левски“ и учи в две направления – треньор по лека атлетика и учител по физическо възпитание и спорт. Първите и стъпки в сериозния спорт всъщност са в друг спорт – когато е в III клас нейните родители я записват на тренировки по волейбол, където тренира усърдно седем години. След това се насочва към леката атлетика, но има и период, в който не спортува – от 2019 до 2021 г.

Кристен Радуканова

Спортният път на нейната майка Златка Радуканова, понастоящем старши преподавател по спорт в Медицински университет – Варна, треньор на отбора по лека атлетика на университета и треньор в спортен клуб „Радуканови“, започва с участието в кросови състезания, които се организирали в училището, в което учи тогава: „Винаги печелех 1-вото място и това ме мотивира да кандидатствам в спортното училище във Варна когато бях на 13 години. След като ме приеха започнах да тренирам при моя първи треньор Марин Димитров и да участвам в състезания. Вдъхновена от успехите на българските лекоатлети по това време, реших, че искам и аз един ден да бъда като тях – успешен спортист“, разказва тя.

семейство Радуканови
Кристен, Златка и Мирослав Радуканови с награди от „Бал на спортиста“ във Видин

На въпроса как избира леката атлетика Кристен отговаря: „Може би тя ме избра или както аз си мисля, съм създадена за това. Родителите ми са лекоатлети и един ден седнахме да поговорим относно това, че трябва да избера между двата спорта, защото не успявах от училище в едната зала и после в другата. Аз без да се замисля тогава казах волейбол, но те ми обясниха защо трябва да избера атлетиката и ето ме сега – тренирам по два пъти на ден“.

Първото отличие за един спортист се помни винаги. За Кристен това е още в предучилищната група когато е едва на шест години – тогава тя е капитан на отбора и печелят първо място.

Кристен Радуканова

Сегашният клуб, за който се състава Кристен, е СКЛА „Атлетик“ – София: „Аз избрах Валя Демирева за мой ментор и треньор, с когото да изминем дългия и тежък път на успеха. Тренировките са много тежки, никога не съм си представяла, че ще тренирам толкова здраво. Тренираме двуразово в понеделник, вторник, сряда и петък, веднъж в четвъртък и събота, а в неделя почиваме. Почти нямам време за почивка между тренировките, така че прекарвам доста време на стадиона. Мотивират ме състезанията –  те те карат да видиш на какво ниво си и да искаш още повече. Мотивират ме родителите ми – те толкова много ме подкрепят! Мотивира ме и треньорката ми, тя вярва в мен много и иска да успеем заедно“, разказва за тренировките младата спортистка.

Освен с многобройните си отличия, Златка Радуканова е гордост за видинския край и поради факта, че участва на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г. „Всеки един мой спортен успех е придружен и с незабравими спомени като спечелването на бронзовия медал в дисциплината 200 м на Европейско първенство в зала в Стокхолм през 1995 г., 6-ото място в същата дисциплина на Световното първенство в зала в Барселона през 1996 г., бронзовото отличие от лятната Универсиада във Фукуока през 1995 г., спечелването на трите балкански титли от Балканиадата в София през 1992 г. и още много други“, разказва за успехите Златка.

Златка Радуканова
Златка Радуканова на Олимпийските игри в Атланта 1996 г.

В спортната кариера освен много труд и отличия има и неуспехи – травми или неочаквани загуби, след които е много трудно да се възстановиш. Най-голямото предизвикателство за Златка Радуканова е когато предприема смяна на състезателната си дисциплина от спринт на троен скок през 1997 г. когато е вече на 27 години. Но само с няколко месеца подготовка тя успява да спечели Националната титла на България на троен скок, участва на Световно първенство в Атина и на лятна Универсиада в Катания.

А за трудностите след своята скорошна травма Кристен споделя: „Състезавам се активно от 3 години, но за първи път усетих болката да не можеш да покажеш това, на което си готов този сезон. Честно ли – плаках много, когато чух треньорката да казва „няма да бягаме“, защото знаех, че е права и не мога да го направя. Това ме мотивира за следващия сезон и сега тренирам много по-здраво, за да покажа най-доброто от себе си“.

Кристен Радуканова

Отношенията на Златка и Кристен като майка и дъщеря несъмнено повлияват на тяхната спортна кариера и това да се подкрепят взаимно в техните стремежи. „Ние нямаме разговор, който да не включва думата „атлетика“, разказва Кристен, а майка и допълва: „Тя е много упорита и знае какво иска да постигне в спорта. Аз като нейна майка я подкрепям и помагам със съвети, както и почти винаги присъствам на нейните състезания.“

семейство Радуканови

През 2017 г. Златка и Мирослав – нейният съпруг, решават да създадат собствен спортен клуб: „Аз и моят съпруг сме тренирали лека атлетика и сме завършили НСА с тази специалност. През годините получавахме запитвания от родители и деца дали ще може да тренират при нас. През 2017 г., когато Кристен започна да тренира лека атлетика в града нямаше треньор, който да се занимава със спринт, и аз започнах да я обучавам. С моя съпруг Мирослав решихме да създадем и собствен клуб, който да носи името на нашата спортна фамилия поради факта, че в нея освен нас има и други много успешни спортисти – това са  Милен Радуканов – треньор по футбол и Мадлен Радуканова – олимпийска шампионка по художествена гимнастика, които биха могли да вдъхновяват децата да спортуват“, разказва Златка.

Радуканови

За бъдещите си цели и стремежи Кристен споделя: „Целта е висока, но не е непостижима. Продължавам да тренирам усърдно и всичко ще си дойде на мястото“. А съветът, който дава олимпийският състезател Златка Радуканова на младите спортисти гласи: „Бъдете упорити, не се отказвайте от мечтите си и нека всеки ваш неуспех да бъде мотивация за още по-упорита работа.“

Относно автора

Антонина Лозанова

Тя е родом от град Видин, следва медии и журналистика в УНСС. През 2021 г. става един от 100-те най-талантливи студенти по журналистика в света. В свободното си време снима, монтира видеа и управлява дрон. Обича родния си град и иска да разказва за добрите примери в него. Като малка е искала да стане режисьор, като по-голяма - журналист, а вече просто иска да е добър човек и да се занимава с всичко, което ѝ носи вдъхновение и удовлетворение. Вярва, че положителната промяна зависи от всеки един от нас.

Прочетете и другите материали на автора тук