Призни Подкаст: Арх. Дора Иванова за Бузлуджа в бъдеще време

Призни Подкаст: Арх. Дора Иванова за Бузлуджа в бъдеще време

„Спящ великан, който може да привлече хиляди туристи от цяла Европа” – така  проф. Йорг Хаспел, който е един от най-големите европейски специалисти по паметници от социализма, определя монумента Бузлуджа и предлага България да внесе предложение за вписването му в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Сигурни сме, че няма човек сред вас, който да не е чувал или виждал поне на снимка така наречената чиния на Бузлуджа. Новият ни подкаст разказва историята на монумента, само че в бъдеще време. Разговорът ни е с основния виновник за това светът да обърне поглед към Бузлуджа отново – арх. Дора Иванова.

Mалко история в минало време

Началото на причудливата сграда от социализма е поставено на 23 януари 1974 г., когато над 15 000 куб. м скална маса са изкопани, за да бъдат хванати основите на монументалната конструкция. По този начин височината на върха намалява с 9 м. Общо 6000 души са работили по проекта денонощно. Тържественото откриване е на 23 август 1981 г. Хиляди хора от цяла България се стичат да видят чудото на родната архитектура.

След 10 ноември 1989 г. заедно с края на социалистическия строй в България идва и началото на края за Бузлуджа. Функционирал в продължение на само 8 години, той потъва в забвение и бива оставен на произвола на съдбата.

Северозападната следа

Ние много добре знаем, че Бузлуджа не се намира в Северозападна България, но човекът, който се е заел с амбициозната задача да възстанови монумента е родом именно от тук.

Архитект Дора Иванова е от Монтана, но завършва висшето си образование в Берлин с дипломна работа, посветена на Бузлужда. Проектът обаче не остава в архивите на Техническия университет в немската столица, а влиза в реално изпълнение.

Дора и екипът, с който заедно работят за консервирането на музайките на Бузлуджа
Дора и екипът, с който заедно работят за консервирането на музайките на Бузлуджа

Дора е учредител на Фондация „Проект Бузлужда” и от година и половина е обратно в България, за да даде нов живот на един противоречив, но безспорно значим монумент от миналото. Тя е прекарала много време и на терен и няма да е пресилено, ако кажем, че познава всяко камъче, тухла и цепнатина от сградата. Дора е нашият събеседник в подкаста на Призни.

Слушайте разговора с нея, за да научите какво е общото между Бузлуджа и Берлин, има ли туристически потенциал в монументите от комунизма и в какво може да се превърне така нареченият „кораб майка”.

Последвайте подкаста на Северозапада в Spotify или Anchor, за да следите следващите ни разговори с вдъхновяващи личности от този край.

Относно автора

Веселина Фотева

Веселина е журналист, предприемач и професионалист в областта на комуникациите и дигиталното съдържание с над 10 годишен опит. Вярва, че Северозападна България е подценяван регион, който крие много възможности и вдъхновяващи човешки истории, които си струва да бъдат разказани. Подръжник е на каузи за рaвенството между половете, свободата на личността, опазването на природата.

Прочетете и другите материали на автора тук