Международният конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие“ очаква творбите на малки художници

Международният конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие“ очаква творбите на малки художници

Месец преди крайния срок над 100 деца от България, Индия, Литва, Китай, Северна Македония и Турция вече изпратиха рисунки за участие в Международния конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие“. Техните творби са публикувани на Facebook страницата на творческото състезание. През 2024 г. конкретната му тема е „Традиционните обичаи, обреди и ритуали на моя народ“.

„Нестинарки“, Кристияна Тихомирова Желязкова на 11 г. от Плевен

На първия етап от конкурса, организиран от Община Монтана, участниците изпращат до 1 април снимки творбите си на имейл: art.contest.montana@gmail.com. Професионално жури ще селектира 200-те най-добри. Оригиналите на отличените творби трябва да пристигнат на адреса на общината до 15 април 2024 г., за да участват във финалния кръг. Сред тях ще се изберат победителите.

Emilija Navickaite на 10 г. от Литва

За класираните на първите три места са предвидени атрактивни награди. Тъй като конкурсът е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“, победителите ще получат малката пластика на този престижен фестивал, грамота и предметна награда, а подгласниците им – грамота и предметна награда. Отличените с поощрителни награди ще получат диплом за отлично представяне, а творбите им ще бъдат включени в изложбата от конкурса. След нея те ще се зачислят към фонда на раздел „Детско изкуство“ на Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана. Ще бъдат присъдени и десет колективни наградидиплом за комплексно представяне на най-силно представили се училища, школи, клубове.

„Лазарки – хвърляне на венчета в реката“, Пламена Захариева на 13 г. от Плевен

Наградите на класираните на челните места участници в конкурса за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие“ ще се връчат в тържествена обстановка при откриването на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ на 31 май 2024 г.

Творбите на младите таланти изненадват с разнообразието от стилове, жанрове и техники. През годините те са оценявани от журита, включващи утвърдени професионалисти като проф. Галилей Симеонов, проф. Бисера Вълева, доц. Драган Немцов, доц. Мариета Савчева, както и от изявени арт педагози и художници.

Представа за нивото на конкурса дава мобилната изложба с детски творби, награждавани през годините в конкурса „Тъпан бие, хоро се вие“. Регионалният исторически музей – Монтана, подготви и каталог. Изложбата вече гостува в Художествена галерия „Илия Бежков“ – Плевен.

„Надиграване“, Божидара Малджиева на 7 г. от Добрич
Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)

Прочетете и другите материали на автора тук