Отбелязваме магията на детската книга

Отбелязваме магията на детската книга

Щастливи сме, че месец април започва с магичен празник, а именно Международния ден на детската книга. Той се отбелязва от над 50 години, а датата е посветена на раждането на великия Ханс Кристиан Андерсен.

Едва ли има дете, което не е пораснало с приказките му, показващи красотата, цветa, тъгата, справедливостта и изкуството в живота. Сред някои от най-разпознаваемите негови приказки са „Малката русалка“, „Принцесата и граховото зърно“ и „Малката кибритопродавачка“.

Много от историите на Андерсен са вдъхновени от неговия собствен живот. Той често черпи вдъхновение от трудностите, през които е преминал, за да създаде докосващи и поучителни басни. Например, „Грозното патенце“ е вдъхновено от собственото му преживяване с тормоза в детството. Стремежът му е бил да даде на другите деца, които се борят с ниско самочувствие, надежда и вяра, че съвсем скоро ще се превърнат в нещо красиво и важно в света ни.

Създаването на специален празник на детската книга цели да вдъхнови малки и големи да се обърнат към света на книжките. Още от далечната 1967 г. всяка регионална библиотека по света отбелязва деня по различен начин и така кара магията на историите да оживее пред децата.

Днес ви споделяме как регионалните библиотеки във Враца, Видин и Монтана ще отбележат този специален ден и къде можете да се забавлявате с детето си.

В Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца ще дадат начало на Маратона на четенето 2024 г., който провеждат в града в периода от 2 до 23 април. Маратонът ще започне със събитие от 10:30 на 2 април с участието на детската писателка Петя Александрова, което ще се проведе в Детския отдел. Събитието ще е много интерактивно и забавно, дори за най-малките читатели.

Във Видин инициативата „Време за приказка“ е включена в деветнадесетото издание на Маратона на четенето, който се организира ежегодно от Българската библиотечно-информационна асоциация. Тази кампания е посветена на два важни културни празника – Международния ден на детската книга и Международния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април. Денят на детската книга включва приказно пътешествие с мобилния атракцион – Библиобус. Той ще обиколи няколко населени места в региона на Видин, за да може магията на книгите да достигне до възможно най-много деца.

Очаквайте и литературен следобед в Монтана, където в Регионална библиотека Гео Милев“ ще разгърнат магията на приказките с четене и ще пренесат децата в света на фантазията чрез слушане. Ще визуализират приказни сцени пред очите на малките читатели, а и са приготвили всички книжни дейности по един иновативен, вълнуващ и интересен начин. За събитието ви е необходима резервация, която можете да направите на телефон: 096/300 427 или на email адрес: detski@montanalib.com

Надяваме се и вие самите да се докоснете до магията на детските приказки, защото както е казал и известният писател Клайв Луис: „Един ден ще пораснеш толкова, че ще започнеш отново да четеш приказки“.

Магията на думите е сила, която докосва сърцата на малки и големи. Винаги разбираме историите по различен начин и взимаме нов урок от тях, но това ги прави още по-ценни. А понякога не е нужен урок. Понякога всичко, което искаме от една приказна история, е да се потопим в нея, да забравим за ежедневието и да се пренесем в свят, където любовта е господар, ежедневието е игра и изпитваме наслада от всеки момент.

Честит празник на детската книга!

 

Относно автора

Анжелика Иванова

Анжи е родом от Монтана. Тя вярва, че книгите крият в себе си почти всичко, от което един човек се нуждае. Или поне тя така ги усеща. Любовта ѝ към четенето се заражда, когато открива малка, вече несъществуваща, библиотека в нейния квартал. През годините много неща се променят в живота ѝ, но едно остава винаги там - книгите. Въпреки че се ражда в Деня на астронавтите, избира маркетинга за свой кариерен път. Преди да стигне до мечтаната професия отива да учи в Бирмингам, Англия, където осъзнава, че родната България ѝ липсва повече, отколкото е очаквала. След година се връща и изпълнява една своя детска мечта, а именно да работи в книжарница. Много хора ѝ казват, че това е крачка назад, но тя избира да слуша само сърцето си. И го прави. Няколко години по-късно работи като маркетинг специалист на свободна практика и подбира клиентите си именно така - със сърцето. Обича да се предизвиква като взема участие в различни бизнес и стартъп състезания, като вече е спечелила немалко такива. Интересно нейно начинание е развитието на стартъп за преработка на кафе утайка в България.

Прочетете и другите материали на автора тук