Чипровци се готви за Фестивала на килима

Чипровци се готви за Фестивала на килима
Фестивал на чипровския килим, Исторически хълм, гр. Чипровци. Снимка: Йоана Димитрова

Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Чипровското килимарство е традиционен занаят с многовековна история. Митологичното мислене на древните съотнася акта на изтъкаване на килима към сътворяването на света. За архаичните общества Създателят е Великият тъкач, който изплита съдбите на човечеството…

Древните символи на всеки килим, излязъл изпод вещите ръце на тъкачките, разказват истории за светогледа на предците ни. Заповядайте на Фестивала на чипровския килим, за да се докоснете до тях!

Снимка: Йоана Димитрова

Събитието, представящо традицията в занаята, се провежда за девети път. Празникът започва на 26-и април и ще продължи до 28-и април, като местата за провеждане на мероприятията са площад „Чипровско въстание“ и Исторически музей-Чипровци. И тази година програмата е дълга и пъстра като самите килими – с много музика, танци, демонстрации, изложби и състезания.

 

Споделяме някои акценти във фестивалната програма:

На 26-и април в 19 ч. празникът започва с вечерни концерти, първият от които е на фолклорен ансамбъл „Канатица“, гр. София. След това в музикалното събитие ще се изявят Бойка Дангова, Костадинка Танчева и оркестър „Балканци“ от с. Бели Мел.

Фестивал на килима в Чипровци, 2023 г. Снимка: Йоана Димитрова

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 27-и април от 10:30 ч. на площад „Чипровско въстание“. Ще имате възможност да разгледате традиционните вълнени и памучни килими, а как точно се изработват шедьоврите с две напълно еднакви лица, ще научите след откриването от демонстрациите на килимарките. За гостите ще бъде отворен център за продажба на килими, както и на разнообразни сувенири с мотиви от килимите.

Фестивал на килима в Чипровци, 2023 г. Снимка: Йоана Димитрова

На 27-и април от 12:00 ч. в Исторически музей-Чипровци ще можете да наблюдавате и ревю на аксесоари с орнаменти от чипровски килими. Техен автор е Радослава Маринова, преподавател по текстил в София, а изработените от нея модели ще представят девойки от Чипровци.

Килимена зала в Исторически музей-Чипровци. Снимка: Йоана Димитрова

На 28-и април предстоят активности за най-малките: детски конкурс за рисунки на открито с мотиви от чипровски килими и детско бягане за Купата на Община Чировци 2024 г.

На 28-и април от 11:15 ч. ще се състои и откриването на изложба на тъканите произведения на една от най-изтъкнатите майсторки тъкачки Райна Минчева, по повод 100-годишнината от рождението ѝ. В експозицията за пръв път ще бъдат изложени нейни авторски пана и килими, сред които и ценни копия на най-старите бакамски килими. Изумителен факт, говорещ за уменията на вещата килимарка, е, че тя втъкава в килимите си и своите ръкописни инициали, които изглеждат така, сякаш са изписани върху килима, а не изтъкани като част от него.

Част от килим на Райна Минчева с нейните втъкани инициали. Снимка: Йоана Димитрова

Шедьоврите на Райна Минчева привличат интереса на изтъкнати имена от света на изкуството, сред които е и Марин Върбанов (WAN Man), с когото тя работи – световноизвестен български художник по съвременен текстил, професор и преподавател в Националната художествена академия на България, който достига до най-високо признание за своята работа с гоблен и пренасянето на материи от текстил, вълна и хартия в триизмерно пространство.

За повече информация за точните часове на мероприятията, признете в програмата:

По материала работи: Йоана Димитрова

 

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)

Прочетете и другите материали на автора тук