В триъгълника на вярата: сърцатата джамия на Осман Пазвантоглу (видео)

Къде се намира единствената джамия в света, която на върха си няма полумесец?
В дълбоката зеленина на Крайдунавския парк във Видин се издига „Сърцатата“ джамия. Нейният нетипично стилизиран връх е повод за много предания за нейния създател. Предан еничар или бунтовник, справедлив владетел или жестоко отнасящ се към изповядващите християнската вяра, обичан или мразен… едно е сигурно – противоречивата личност на Осман Пазвантоглу е много повече от обикновена легенда по нашите земи.

Признете в първия документален филм от поредицата за „триъгълника на вярата“, където джамия, християнска църква и еврейска синагога разказват за най-светлото и свидно у човека – неговата вяра.

Относно автора

Антонина Лозанова

Тя е родом от град Видин, следва медии и журналистика в УНСС. През 2021 г. става един от 100-те най-талантливи студенти по журналистика в света. В свободното си време снима, монтира видеа и управлява дрон. Обича родния си град и иска да разказва за добрите примери в него. Като малка е искала да стане режисьор, като по-голяма - журналист, а вече просто иска да е добър човек и да се занимава с всичко, което ѝ носи вдъхновение и удовлетворение. Вярва, че положителната промяна зависи от всеки един от нас.

Прочетете и другите материали на автора тук