Връх Тодорини кукли – из красивите планински маршрути на Северозапада

Връх Тодорини кукли – из красивите планински маршрути на Северозапада
Снимка: wikipedia.org

Нека ви отведем към Северозападния дял на Стара планина между прохода Петрохан и връх Ком, където се издигат четири върха с приказното име Тодорини кукли. Маршрутът до тях е изключително приятна идея за разходка не особено голяма денивелация, ако тръгвате от хижа „Петрохан”.

Връх Тодорините кукли се намира на 10 км югозападно от Вършец и на 6 км североизточно от прохода Петрохан. Котата е на най-южният връх от групата, а най-високата точка се намира на 1785 м.

Върховете формират къс рид с разклонение на главното старопланинско било, с направление север-юг. Двата най-високи върха на юг по рида са тревисти, докато крайните два на север са с остри скалисти склонове. От него се открива панорамна гледка към Ком на северозапад, Берковското поле и Монтана на север и Врачанския балкан на североизток. Северно от Тодорини кукли, на разстояние 5 км се намира Клисурският манастир, който също си заслужава да посетите (до него се стига от върга за 2,5 часа).

Изходни пунктове към върха са хижа „Петрохан” (2 часа – по червената маркировка на маршрута Ком-Емине) и от Вършец (4 часа). Ако поемете по този от хижата ви очакват множество красиви гледки и пейзажи. Носете си храна и слънцезащитен крем, тъй като маршрутът минава през гора само в първите 30-ина мин. Чешма има точно в началото на пътеката.

Легендите

Сигурно се питате за това каква е историята зад причудливото име на връх Тодорини кукли. Е, легендите са няколко. Според една от тях през турско време една хубава девойка на име Тодора пасла овце край тези върхове. Изневиделица дошли турци и поискали да я отвлекат. Тогава тя побягнала и скочила в пропастта.

Според друга легенда Тодора била най-хубавата и най-смелата девойка в село. На една седянка тя казала на момците, че ще се ожени за онзи който се изкачи през нощта при чуките и остави знак. Никой не посмял да направи това. Тогава тя казала, че сама ще отиде и ще остави хурката си. Тръгнала в тъмната нощ и стигнала на върха. Напипала малко земя между два камъка, навела се и забила хурката без да забележи, че е пробила и фустата си. Когато се изправила, хурката я дръпнала тя се уплашила и паднала върху хурката. Така момците на сутринта я намерили мъртва на върха.

Трета легенда разказва, че Тодора и Никола отишли в Клисурския манастир да се венчаят тайно. Бащата на девойката ги подгонил и те побягнали нагоре. Преди да стигнат върха, чул се изстрел. Никола казал на Тодора да бяга и да го чака горе и останал, за да се сражава преследвачите. Тодора грабнала торбичката с даровете и побягнала по склона. Когато стигнала на върха и погледнала надолу, видяла как преследвачите хванали Никола и баща и го убил. Тя развързала торбичката, украсила скалите с чеиза си и горчиво заплакала.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук