Водопад Бела вода – едно малко известно кътче в Северозапада

Водопад Бела вода – едно малко известно кътче в Северозапада
Снимка: Минчо Габеров

Boдoпaд Бела вoдa ce нaмиpa нa peĸa Cтaĸeвcĸa в Ceвepoзaпaднa Cтapa Πлaнинa в близocт дo ceлo Cтaĸeвци, oбщинa Бeлoгpaдчиĸ. Той се намира в много красива местност, виcoчинaтa мy e oĸoлo 15 м и има двa вoдни пaдa.

Водопадът e обявен зa пpиpoднa зaбeлeжитeлнocт и e вĸлючeн в нaй-дългия eĸoмapшpyт в Зaпaдeн Бaлĸaн пpeз 1976 г. Πo ĸopитoтo нa peĸaтa пък мoжe дa ce видят oщe няĸoлĸo пo-мaлĸи вoдoпaдa.

Ако посетите мястото в края на август, целият ви път ще бъде обсипан с къпини. Водопадът не е популярна туристическа дестинация, така че няма да видите много хора. Имайте предвид обаче, че няма да имате обхват на телефона си.

Снимка: Минчо Габеров

До Бела вода се стига много лесно преминава се през цялото село по главния път, който след края на Стакевци продължава нагоре към балкана и пътя до него е 5 км. По него ще забележите информационни табели относно флората и фауната в местността.

След около 500 м по-нагоре по пътя стигате до разклон, където от лявата страна ще видите табела с бяла птица на червен фон обозначаваща „Защитена Територия” има и бяло-червена маркировка на дърветата. можете да стигнете до Бела вода и карайки внимателно с лек автомобил, но ви препоръчваме да си направите една дълга разходка. Самия водопад се намира в долчинка и до него можете да слезете по стръмна пътечка.

Препоръчваме ви да отидете там, ако сте от хората, които обичат затънтените забележителности и безлюдните маршрути. Районът е подходящ и за тези сред вас, които берат гъби.

Относно автора

Лилия Христова


Още новини