Владимир Ганецовски – един емблематичен български художник от Северозапада

Владимир Ганецовски – един емблематичен български художник от Северозапада
Снимка: Лилия Христова

Владимир Ганецовски е забележителен художник с артистична душевност и оригинален стил, който посвещава живота си на изкуството.

Роден е на 22.06.1939 г. в село Борован, Врачанско, учи в местната гимназия и активно се занимава с художествена самодейност, музика и рисуване. Под ръководството на учителя по история Богдан Николов участва в издаването на списание „Млад творец”, като художествен оформител. През 1962 г. завършва националната художествена академия специалност декоративно-монументална живопис в класа на проф. Георги Богданов.

От 1963 г. живее във Враца. Повече от 15 години работи като учител и успоредно с това рисува. В ателието си на ул. „Петропавловска” съжителства с творците Цвятко Йорданов и Людмил Младенов. Там се установява и народният художник Найден Петков, който живее и твори шест години във Враца и Козлодуй. Той изиграва важна роля във формирането на Владимир Ганецовски като човек и творец, изградил собствен оригинален стил.

Творчеството му минава през различни периоди, съпътствани с овладяване на техническото майсторство и избистряне на художествените образи и похвати. Признава за свой голям учител „нещата от живота” – природата, безкрайността, носталгията от преживяното като дете. Вълнува се от мимолетното, от структурата на нещата.

„Творецът трябва да бъде искрен и да има тръпка за всяка радост и тревога на човека.”

Той е художник с богата душевност и оригинален стил, предпочита природните феномени и годишните сезони. Пресъздава пейзажи от Врачанския Балкан и полята на Дунавската равнина. Изкуството му е живо и изискано. Картините – изчистени от строгата академичност и канони, създават усещане за свежест, топлина, романтичност, непринуденост, лекота и отправят послание за красота и хармония.

Владимир Ганецовски минава през абстрактната живопис, рисува импресии, алегории и фрески, като прави и стъклописи и пластики. Автор е на десетки художествено-декоративни монументални пана, изпълнени в техника сграфито, които красят интериорните пространства на фасадите на жилищни блокове и обществени сгради във София, Враца, Монтана, Ботевград, Козлодуй, Етрополе, Кнежа, Бяла Слатина и други.

Емблематични за творчеството му са портретите на Христо Ботев и образа на Мадоната – олицетворение на нежността, красотата, очарованието и достолепието на българската жена.

„Моя работа е да рисувам красотата, а за мен няма нищо по красиво от жената и птицата. В женските очи има всичко – полет, слънце, цветя… и толкова багри, колкото не се събират в палитрата. Когато рисувам красиво женско лице и сърцето ми тупа красиво.”

Специфичната за Владимир Ганецовски е актрилната техника, като той рисува в ярки и пастелни цветове. С тънък живописен усет постига хармонично единство между скложни цветови гами, чуято ефирна деликатност създава внушение за неподправена свежест и богат душевен подтект. Картините му са изпълнени с цветя слънца, птици, коне…

Владимир Ганецовски участва в десетки окръжни и национални изложби в София, Плевен, Враца, Ботевград и Козлодуй. Носител е и на регионални и национални награди.

Картини на Владимир Ганецовски красят много обществени институции във Враца и страната, както и частни колекции у нас и по целия свят – в Австрия, Германия, Холандия, Норвегия, Исладния, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Русия, Украйна, САЩ, Индия, Кипър, Белгия, Англия и други. Негова творба притежава и патриархът на Русия Алексей II.

Владимир Ганецовски е дългогодишен член на ръководството на Клуба на дейците на културата и е организатор на редица обществени и културни прояви във Враца. Той умира на 25.09.2002 г. във Враца и към днешна дата на неговот име е кръстена художествената галерия в село Борован, област Враца.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук