В Белоградчик отбелязаха Деня на пчеларя

В Белоградчик отбелязаха Деня на пчеларя

В Белоградчик бе възродена традицията по отбелязване празника на пчеларите. На 9-и февруари (петък), Ден преди Деня на пчелата, когато ще се почете паметта на Свети Харалмпий – небесен покровител на пчеларите, в Младежки дом – Белоградчик се събраха пчелари от района, деца от Начално училище „Васил Левски” и жители и гости на града.

Малчуганите от ДГ „Иглика” представиха тематични песни и стихотворения, а в края изненадаха всички пчелари като им направиха подарък. Водещите пък представиха интересни факти за пчелите, а след тях програмата продължи с изпълнения на Мариям Александрова и на танцовия състав към Детски комплекс – Белоградчик. Георги Никитов, който е млад пчелар, изнесе интересна беседа посветена на пчелите и ползите от тях.

Всички присъстващи имаха възможността да се насладят на изложението на мед и пчелни продукти, както и на детските рисунки, нарисувани специално за празника от децата в ДГ „Иглика” и Начално училище „Васил Левски”.

След официалната част на събитието бе поставено началото на работна среща и дискусия на пчеларите на тема „Бъдещето на пчеларството в Белоградчик и региона”.

Тук можете да прочетете нашата статия, посветена специално на празника – история за един пчелар от Видин, който върши чудеса.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук