Цигуларката Зорница Иларионова остави във възторг видинската публика

Цигуларката Зорница Иларионова остави във възторг видинската публика
Снимка: Евгени Евгениев

На 6-и август Симфониета – Видин посрещна младата цигуларка Зорница Иларионова и диригент Константин Илиевски. Специалните гости бяха удостоени с вниманието на многобройна публика, която въодушевено аплодира музикантите.

„И преди съм идвала във Видин като ученичка и публиката винаги е била особено мила, топла и сърдечна“, сподели пред „Призни” Зорница след концерта. „В момента все още ме държи емоцията, тъй като току-що приключи концертът и всички сме много развълнувани от радушното посрещане. Беше прекрасно! Колегите от Симфониета – Видин са чудесни. Радвам се, че имахме възможност да сме тук с маестро Илиевски, въпреки трудната ситуация около пандемията, в която попаднахме.”

Зорница Иларионова е звезда в цигулговото изкуство. Тя е родом от  Плевен, завършила е НМУ „Любомир Пипков” в София през 2011 г. в класа на своята майка – Благородна Танева. Продължава образованието си в Мадрид. Следват Нов български университет и специализация в Италия при проф. Павел Верников. Младата цигуларка притежава много награди от национални и международни конкурси, има участия в майсторски класове и фестивали, изяви като солист.

Диригент Константин Илиевски също е познат на видинската публика, тъй като има дългогодишно сътрудничество с местната Симфониета. Маестрото живее и преподава във Виена, както и е гост-диригент на Софийска филхармония.

Част от програмата включваше: Моцарт – „Сватбата на Фигаро” (увертюра), Сен-Санс – „Рондо капричиозо”, Чайковски – „Лебедово езеро” (първа сцена из сюитата, танц на лебедите из балета),  Бизе-Илиевски – „Carmen Medley”.

Видинската Симфониета активно участва в културния календар на града с ежеседмични концерти, включително за деца, на открито пред тяхната зала, която е ситуирана на централния площад в града. Благодарение на тази локация, изпълненията им често се радват и на случайни зрители или гости на Видин, които остават приятно изненадани от възможността да се докоснат до виртуозни класически изпълнения в градска среда.

Относно автора

Белла Антова

Дете на Северозапада, което след една декада отсъствие от родния си край се завръща и от 2020 г. му се посвещава изцяло. Част е от „Sтетика“ - платформа за събития, благодарение на която се среща с изумителни същества. Вярва, че Видин е паралелна реалност и кани всеки да я опознае. Търси местни впечатляващи истории или просто преразказва ежедневието, защото е вълнуващо, колоритно и специфично.