Теодора Александрова за възраждането на митичното село Черкаски

Теодора Александрова за възраждането на митичното село Черкаски

Митичното село Черкаски е любимо на писателя Йордан Радичков. Неслучайно хората, живели там, стават герои в много от неговите разкази. Като че ли селото ражда особени персонажи, в чиито вени тече заветът за запазването на българските традиции, обичаи и ритуали. В следващите редове досущ като в митичен сюжет, ще ви разкажем как село Черкаски се възроди за нов живот, когато заветът в кръвта на жителите му бе пробуден от искрите на една необикновена жена – Теодора Александрова. Жена, която припомни на хората там, че съдбата им е в техните ръце и всичко е възможно ако повярват в собствените си сили.

Една искрена молба и силата на корените

Макар Теодора да живее вече над 30 години в столицата, заветът тече и в нейната кръв, защото корените на двата ѝ рода са от същото село. Един ден, преди около две години, докато се грижи за градината на дядовата си къща, я навестява скъпа за нея роднина с ненадейна покана – да поеме управлението на читалището: „Моля те, помогни ни! Това е единствената ни социална дейност. Че сме дърти, дърти сме, но не искаме да умрем в забвение, без да можем да се съберем и да отидем някъде, за да попеем“, казва през сълзи леля Бонка. Нещо в Теодора откликва на тази дълбока и искрена молба, макар опитът ѝ да не е свързан с читалищната дейност. Тя е икономист и повече от 23 години се занимава с недвижими имоти в столицата. Но когато почувстваш, че коренът те дърпа, защото си необходим за нещо, се връщаш обратно при своите. Бъдещият председател на НЧ „Просвета“ усеща отговора първо в душата си: „Когато се захващаш с нещо, трябва да усетиш гъдела и тръпката в сърцето. Ако не ги усетя, просто не се заемам“, категорична е Теодора. В онзи момент, няколко месеца след загубата на баща си, докато стои в двора на къщата, където е роден той, мислите ѝ я връщат към спомените за Черкаски от 80-те години на ХХ в. – тогава село с над 600 жители, кипящо от живот. И тя приема предложената ѝ роля: „Нещо вътре ме жегна ужасно. Казах ѝ – добре – не знам как ще се справя, но каквото трябва, ще го направя от сърце.“

Теодора Александрова читалище село Черкаски
Теодора Александрова, председател на читалището в село Черкаски

История за доверието и надеждата

Макар в селото хората да се знаят, те не познават Теодора истински, тъй като тя никога да не е живяла в Черкаски освен през ученическите си ваканции. А да станеш председател на читалище в малко населено място, без да си местен, е голямо предизвикателство.

По-ужасно от до болка познатите ни истории за бедния Северозапад е само чувството на недоимък, което те оставят в душите на хората. Вкорененият страх от немотията ги обезверява и внушава недоверчивите мисли, че ако някой направи нещо хубаво, то е в твой ущърб. Притиснати от трудната реалност в малкото северозападно село, хората на Черкаски може и да са изгубили доверието си, но новият читалищен председател има вяра в тях: „Хората, които са живели там цял живот, не са счупени. Да се счупиш означава вече да не се изправиш. Те са само огънати.“ Въпреки че в корпоративния свят, в който Теодора е свикнала, са важни скоростта на мисълта и логиката – ритъм, съвсем различен от този в Черкаски, тя намира правилния подход, който отваря пътя към сърцата на местните: „Там ти трябва само любов и търпение. Има нещо много важно: човекът е казал – вземаш ли с едната ръка, давай с другата. Но с която даваш, трябва да даваш от сърце, за да може при другата, с която вземаш, да ти се получава с лекота.“

Едно читалище се възражда

НЧ „Просвета“ в село Черкаски е създадено още през 1931 г. от двама учители. Читалищните дейци тогава имали такова желание то да отвори врати, че отиват в село Ягодово, което е на 12 км от Черкаски, закупуват 35 стола и ги пренасят пеш на гръб до селото. (Както вече споменахме, хората в това село са необикновени.) Усърдието на местните дало плодове – читалището им се славело с много дейности, било с най-голямата библиотека в района, имало и кино. Но каквато е и съдбата на повечето читалища в наши дни, дейността и в това постепенно затихва. Базата овехтява, хората намаляват,остават предимно възрастни. Ясно било, че който поеме работата, ще се изправи пред голям проблем.

Но Теодора има по-различни възгледи за живота и успява да промени и нагласата на хората: „Думата „проблем“ съм я забранила на себе си и на всички около мен. Тя е много тежка. Имаме ситуация, казус, обстоятелство. Истински проблем е само ако някой си отиде и не можем да го върнем вече. Много трябва да внимаваме с речника си. Казала съм на хората в читалището – може да са на диалект, но държа думите ви да са добронамерени и позитивни.“

Първата задача на новия председател е да се справи със занемаряваната години наред документация. След като слага в ред книжата, извършва необходимото отчитане и отваря бяла страница в съществуването на читалището, Теодора се захваща с почистване и обновяване на „дома“ на всички предстоящи дейности. Сградата на културното средище е внушителна, но времето в помещенията сякаш е спряло, те тънат в разруха. „За да отидеш някъде и да изразиш позитивна енергия и да си усмихнат, трябва да имаш кътче, където да ти е уютно. Необходимо е да се отървеш от старото и счупеното, да махнеш праха и паяжините и да пуснеш вътре свеж въздух.“ Твърдо убедена, че делото трябва да сполучи, Теодора обикаля селото и събира хора, които да помогнат. Три дни местните изхвърлят счупени мебели, разтребват и почистват и към малката в началото група, се присъединяват все повече доброволци. „Като видях хората тогава, разбрах, че има надежда. На никого нищо не съм обещавала, те просто имаха желание да помогнат“, с усмивка разказва Теодора.

Някои от жителите в началото я гледат резервирано, но скоро разбират, че поддържаният маникюр съвсем не е пречка за това тя да работи рамо до рамо с тях. С времето колкото повече дава тя, толкова повече и те се отварят към нея и скоро цялото село се съживява. Теодора открива дарители и с подкрепата на общината ремонтират и обновяват наложителното в сградата.

Черкаските баби

Певческата група „черкаските баби“ е един от символите на селото и сърцето на читалището. След обновяването на сградата те отново се събират и започват да репетират. „Това са жени с много силен характер, наричам ги „моите баби“, но те са лъвици – с позиция и много силна енергия. Ако желаят нещо, за да постигнат своето, могат да преминат планини“, категорична е Теодора. Дванадесетте певици са много дейни, пътуват по фестивали, вземат участие в конкурси и печелят награди. Те се превръщат и в ядрото за всички дейности в читалището. С помощта на жената, която Теодора назначава като технически секретар – Иванка Ангелова, в селото се възобновява организираното честване на много от тачените празници.

Черкаските баби
Черкаските баби на участие в Замфирово

Ритуали и обичаи

Възрастните хора са пазители на паметта. Паметта за родното, за празниците и традициите – така, както са ги почитали техните баби и дядовци. Докато дейността на читалището затихвала, нямало ядро, което да поддържа организирана дейността, но спомените за това какво е било са живи и се уважават.

След обновяването на читалищната сграда, малко по малко се възраждат и дейностите в него.  На Еньовден миналата година жените правят огромен венец от пъстри цветя и посрещат изгрева по стар обичай – с песни и росни билки на полето.

Еньовден село Черкаски
Еньовден в село Черкаски

Черкаските баби възраждат и един позабравен ритуал за зажънване, в който вземат участие и децата.

село Черкаски ритуал зажънване
Ритуал за зажънване

 

село Черкаски ритуал зажънване
Ритуал за зажънване

През есента правят празник на плодородието, с който да почетат изобилните дарове на земята.

празник село Черкаски
Празник на плодородието

 

празник село Черкаски
Празник на плодородието

Подобаващо се почитат и всички останали обичани празници.

Лазаровден село Черкаски
Лазаровден в село Черкаски 2022 г.
Лазаровден село Черкаски
Лазаровден в село Черкаски 2023 г.

 

Бабинден село Черкаски
Бабинден в село Черкаски

 

Баба Марта село Черкаски
Баба Марта в село Черкаски

Не вярвам живописното село, намиращо се едва на няколко километра от Вършец, да е населявано от тенци и верблюди, както го описва Радичков. Но вярвам в магията, която той е видял в неговите обитатели. Реални, от плът и кръв, но сътворяващи чудеса. Тяхната магия не е от вълшебните книги. Тя е истинска и всеки има достъп до нея – съхранява се в нашите обичаи и ритуали и дълбоката свързаност с природата, която ни заобикаля. В българските празници и обреди живее паметта за родното.

Бързо възродените дейности говорят, че хората в Черкаски са притежавали уменията и желанието, нужно било само някой да им припомни, че е възможно. За да пламне огън, е необходима една единствена искрица, която да го запали. И Теодора успява. Сега в едно село в Северозапада отново кипи живот.

Относно автора

Йоана Димитрова

Потомка на стар чипровски род, която избира да остане в родния си край, където чувства, че принадлежи. Вълнува се от автентичните български обичаи и вярвания, величието на природата и всяко доказателство, че един непримирим човешки дух е способен да промени света. Стреми се да открива хоризонти там, където досега са чертани граници. Усеща магията на думите, силата им да влияят, въодушевяват, окриляват. Работи със страст това, което обича, и се стреми да вдъхновява и останалите да следват призванието си. С това допринася към промяната, която иска да види в обичания роден Северозапад.

Прочетете и другите материали на автора тук