СУ „Иван Вазов“ – Мездра с престижна награда за иновативни училищни проекти в обучението по история

СУ „Иван Вазов“ – Мездра с престижна награда за иновативни училищни проекти в обучението по история

Ученици и учители от СУ „Иван Вазов“ – Мездра спечелиха награда за иновативни училищни проекти в обучението по история – “HISTOLAB Award for Innovative School Projects in History Education”, в международен конкурс, организиран от „Лаборатория за транснационално историческо образование и сътрудничество – HISTOLAB“ (Transnational History Education and Co-operation Laboratory – HISTOLAB) – съвместен проект на ЕС и на Съвета на Европа, целящ да обедини иновативни идеи в обучението по история.

Екипът на мездренската гимназия: Василка Коловска – учител по английски език, координатор по проекта, Цветанка Маринова – учител по изобразително изкуство, Данаил Димитров – учител по история и цивилизация, Цветелина Стоянова – учител по информационни технологии, Беатрис Андреева и Цветелина Цолова (IV „а“ клас), Димитър Кръстев (V „б“ клас), Зорница Цонкова и Ралица Йолова (VIII „б“ клас), Деница Йончева (IX „б“ клас) и Стела Петрова (X „а“ клас), участва в направленията: „Рисуване“ и „Представяне на иновативна практика – онлайн компютърна игра по история“.

ученици

Представителите на СУ „Иван Вазов“ получиха колективна награда на официална церемония в Брюксел, Белгия в рамките на първото издание на Европейските дни на иновациите в обучението по история (European Innovation Days in History Education 2023). Събитието се състоя в Дома на европейската история (House of European History) по време на 5-ата сесия от Конференцията „От вдъхновение към иновация: Учене един от друг“ (“From inspiration to innovation: Learning from one another”). Конференцията беше председателствана от Аврора Айлинкай – изпълнителен директор на Обсерваторията за преподаване на история в Европа (Observatory on History Teaching in Europe) и ръководител на отдела по история в Отдела за образование и училища за политически науки към Съвета на Европа. Поздравителен адрес отправи Евгения Кравчук – председател на Комисията по култура, наука, образование и медии на парламентарна асамблея на Съвета на Европа.

Нашите ученици представиха презентация, в която показаха наградените рисунки, иновативна практика – онлайн компютърна игра по история и разказаха как протичат часовете по история в мездренското училище.

Победителите в конкурса получиха изящна статуетка, сертификати и рекламни материали. Освен екипа на СУ „Иван Вазов“, с награда за иновативни училищни проекти в обучението по история бяха отличени също Лицей „Олена Пчилка“ от Ковель и Лицей „Максимум“ от Кропивницький, Украйна и основно училище от Градац, Хърватия.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук