Спасителни археологически проучвания се осъществяват край селата Дърманци и Лютидол

Спасителни археологически проучвания се осъществяват край селата Дърманци и Лютидол

В разгара си са спасителни археологически проучвания на два обекта по трасето на пътя Мездра – Ботевград, който се изгражда в момента. Единият от обектите е в землището на село Дърманци, а другият – в землището на село Лютидол. В разкопките участват археолози от Враца, Монтана, Видин и Плевен.

Край село Дерманци върху площ от 20 000 кв. м археолозите проучват структури от ранната желязна епоха (началото на I хил. пр. н. е.), от късно тракийския период и българското средновековие. Екипът е попаднал на интересни находки от началото на разкопките. Сред тях са кремъчни остриета, железни предмети от военно снаряжение на битова керамика от различни исторически периоди. Любопитство будят няколко обредни ями, датиращи от раннобронзовата, къснобронзовата и римската епохa. Най-впечатляващият артефакт е средновековен бронзов пръстен-печат с изображение на орел в хералдическа поза.

Край село Лютиброд в рамките на площта за проучване до момента са установени структури и материали от две епохи – предходен период от енеолита към бронзовата епоха и късната античност.

Спасителните археологически проучвания на двата обекта имат за цел опазване на културно-историческото наследство. Те започнаха през октомври и ще приключат през декември и са продължение на идентични проучвания на три археологически обекта по трасето на същия инфраструктурен проект, които бяха извършени през миналата година отново в землищата на селата Дърманци и Лютидол. Разкопките ще бъдат подновени напролет.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук