„Синьо лято“ и „Академия на емоциите“ за децата на Монтана

„Синьо лято“ и „Академия на емоциите“ за децата на Монтана

Да се справиш със собствените си емоции понякога е трудно. Да попаднеш сам в екстремна ситуация насред дивата природа звучи даже страшно. Затова летните кампании „Синьо лято“ и „Академия на емоциите“ помагат на деца от Монтана да се научат да водят по-здравословен начин на живот без несъзнателно да се превърнат в наркозависими. Различните емоции и как е най-добре да се справяме с тях вече не са мистерия, а основните умения за оцеляване сред природата и риболова се научават лесно и чрез различни игри. Най-важното е, че децата се забавляват през цялото време. Записването и за двете кампании се извършваше чрез регистрационна форма на имейл osnv_montana@abv.bg до 17-и юли, а за „Синьо лято” – до 8-и юли за „Академия на емоциите“.

Докато чакаме с нетърпение събитията догодина, ви разказваме как преминаха те в началото на август.

Синьо лято

За втора поредна година деца от Монтана прекараха своето синьо лято край язовир „Долна вода” между 27-и юли и 12-и август. Всички запалени по риболова знаят, че нищо не може да се сравни с времето прекарано близо до язовир или река в очакване на улов. Водата те приканва, наслаждаваш се на звуците на природата и усещаш уханието на различни билки, което се носи около теб. Именно това преживяване подаряват организаторите на кампанията на децата от първи до седми клас, които са избрали да прекарат времето си през лятото по един малко по-различен начин.

Програмата за всяка възрастова група започва с полезни съвети за здравословен начин на живот и превенция на зависимостите през първия от трите предвидени дни на забавления близо до язовира. Скоро след това децата се учат на основни умения по оцеляване като това да разпознават следите на различни диви животни и как да реагират, ако някога ги срещнат. Несъмнено едно от най-интересните неща са практическите занимания по риболов. Децата се учат не само да държат различни въдици и да изкарват улова си на брега, но и как да сменят кука, как да вържат такъм и кога въдицата им е правилно утежнена. Най-вълнуващият момент – риболовното състезание предстои на 15 август за всички възрастови групи.

Заради пандемията участие в „Синьо лято” тази година взимат близо 40 деца, като спазват всички противоепидемични мерки. Миналата година организаторите успяват да включат близо 100 ученици между първи и седми клас, а заниманията са по 5 дни за възрастова група, вместо 3 дни, както е тази година.

Кампанията се организира от Общински съвет по наркотични вещества – Монтана и Риболовен клуб „Огоста” под патронажа на кмета на Община Монтана, като организаторите поемат разходите на участниците.

Мария Шуманска, която е председател на Общинския съвет по наркотични вещества разказва за един от най-големите плюсове от кампанията миналата година: „Направихме превенция на родителите, което иначе трудно се получава. Използвахме родителските срещи и като обяснявахме какво очаква  децата им по време на кампанията, успяхме да обърнем внимание за наркотиците и на тях. Дори група родители на деца от ПМПГ инициира извънредна родителска среща, на която да разкажем повече.”

Академия на емоциите

Втората кампания, която това лято организира Общински съвет по наркотични вещества – Монтана носи заглавието „Академия на емоциите” и е за деца от пети до седми клас, като програмата за различните възрастови групи се фокусира и върху различни теми. Тя се проведе между 13-и и 31-ви юли. Заниманията започват с поставяне на основни правила за групата и игри, които целят да покажат, че всички са еднакво важни,  че всички емоции са важни и всеки има право да ги изпитва.

Програмата продължава цяла седмица на открито и децата се научават как да разбират невербалната комуникация, създават си правилна самооценка, последиците от употребата на психоактивни вещества и влиянието на средата, както и как да използват „електронния свят” умерено и да не злоупотребяват. След края на всяко занимание продължават занимания по интереси като стрийт фитнес, народни танци, федербал и други. През цялото време на академията помагат доброволците към Младежкия общински съвет по наркотични вещества по метода връстници обучават връстници.

В края на „Академия на емоциите” учениците имат възможността да разгледат и Историческия музей в Монтана, както и Михайловата къща и Лапидариума.

Кампанията използва игрите и заниманията от по-голяма кампания, която трябва да започне във всички училища в страната през новата 2020/2021 учебна година като миналата година се е провела пилотно в Природо-математическата профилирана гимназия „Св. Климент Охридски”.

Очакваме с нетърпение още интересни кампании от Общински съвет по наркотични вещества – Монтана и в бъдеще.

Относно автора

Ива Е. Иванова

Студентка в специалност "Журналистика" на СУ "Св. Климент Охридски", която обича родния си край и иска да помогне на другите да видят магията, която носят със себе си жителите на Северозапада.