Приключенските лагери в Стакевци, които учат деца на сръчност и свързване с природата

Приключенските лагери в Стакевци, които учат деца на сръчност и свързване с природата

Днес ви отвеждаме в Стакевци, едно малко селце в Северозападна България, съвсем близо до границата със Сърбия. Чист въздух, красива природа, телефоните нямат обхват – идилия.

Точно това затънтено местенце вдъхновява Елина Минкова да започне да организира детски приключенски лагери в Стакевци. Със сигурност това е перфектното място „да командировате“ детето си за седмица, през която то ще научи много за природата, ще има възможност автентично да се свърже с нея и ще придобие практически знания, които да са му полезни за… живота по принцип.

Да започнем обаче отначало, а именно – с човека заради когото всичко това възможно – Елина Минкова. Тази млада дама е завършила специалност алтернативен туризъм в Лесотехническия университет и имала желанието да започне нещо свое, веднага след като завърши.

„Един ден бях тук в Стакевци и се разхождах с баща ми в гората. Стигнахме до една много красива сграда високо в планината, която навремето е била пионерски лагер. Той ми разказа как преди там са идвали деца и колко приятно е било. Така ми се прииска да направя нещо подобно. Тъй като имахме къщи за гости в селото си казах, че мога да организирам детски лагери там и реших да пробвам”, разказва Елина.

Казва си „сега или никога“ и започва да действа.

„Всичко започна през есента на 2015 г. и през пролетта на 2016 г. вече бях измислила програма, направих facebook страница и то взе че се хареса. Първата година имахме пет групи по 16 деца между 7 и 12 години, като още от тогава всеки лагер продължава една седмица и се провеждат в диапазона между края на юни и началото на септември. Впоследствие дейността ни се разпространи от уста на уста, защото децата останаха доволни. На следващата година имахме 7 групи и така всяка година – все повече.“

Фокусът на дейностите в програмата на детските лагери е главно към връзката с природата и живота на село в съчетание творчески и спортни занимания и, разбира се, образователен елемент. „Във всяка игра има заложено по нещо, което да бъде полезно на децата и така учат по неформален начин. Имаме и ферма за животни, като има много занимания и с тях – включително езда. Гледаме да сме основно сред природата – на походи, пикници.

Тази година имахме игра, при която децата се научаваха какво са бали сено, менци, вили… Също така имаме ден за готвене, търсене на съкровища, рисуване… Правим компоти, кукли и картини от природни материали, чичко-тревичковци…“, разказва Елина. Сред заниманията има още направа на къщички за животни в гората и грижа за растения в градина. В последната вечер пък се организира вечер на талантите, в която всеки може да участва (или не) и да представи каквото пожелае – танц, песен, фокус, скеч…

 

 

 

Дейността на детските лагери търпи голямо развитие през тези 5 години.

„В продължение на 4 години правихме лагерите в къщите за гости, но тази година се разрастнахме значително. Първоначално можехме да приемем 16 деца,за които се грижеха двама ръководители и един помощник, а вече разполагаме с база за 36 деца и четирима ръководители с един помощник. Разполагаме и с фелдшер, който е постоянно на територията на базата. Основната ни идея е да започнем да работим целогодишно, тъй като засега лагерите се провеждат само през лятото. Също така смятаме да разширим и възрастовата група на децата – например тийнейджърска група“, споделя Елина.

В резюме детският лагер в Стакевци е място, където детето ви може да научи много, докато се забавлява сред природата под зорките погледи на хора, които развиват тази дейност с много желание и любов.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.