Приключенска разходка до Лютиброд и Черепиш

Приключенска разходка до Лютиброд и Черепиш
Снимка: Лилия Христова

На пръв поглед село Лютиброд не е популярна туристическа дестинация, но то крие в себе си съкровища от едни отминали времена, които си заслужава да бъдат посетени. Изобилието от разнообразни и добре съхранени природни дадености и културно-историческо наследство правят района изключително интригуващ. Днес ви отвеждаме точно там – по екопътека „Белите скали”, чието начало е до моста в селото. Оттам може да се тръгне в две посоки – към черквата и базиликата или към природната забележителност Ритлите и местност Рашов дол.

Съветваме ви най-напред да посетите храмовете, като за целта трябва единствено да следвате табелите. Първо ще стигнете до средновековната църква „Св. Георги Победоносец”. Изследванията на историци и археолози доказват, че в живописната местност край природния феномен Ритлите е кипял живот от дълбока древност.

Свидетел за това е и средновековният храм, който се отличава с масивната си зидария. Средновековната църква край селото се отнася към периода XII-XVI в., като тя е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение. За съжаление богатите стенописи във вътрешността на черквата са силно засегнати. Затова днес личат само отделни фрагменти в два пласта, горният от които е датиран в XIV в. През повечето време обаче храмът е затворен и не може да бъде видян.

Снимка: Лилия Христова

След като продължите по пътеката, ще стигнете до базиликата от IV в., която е един от най-значимите паметници на раннохристиянската архитектура в България. Монументалната сграда свидетелства за прецизните умения на античните майстори.

Снимка: Лилия Христова

Мястото, където е издигната базиликата, е свещено. То е свързано с религиозните обреди на траките по време на римското владичество в българските земи. Резултатите от археологическите проучвания на мястото сочат, че първоначално е построена сграда с култово предназначение – вероятно светилище, от което е запазена част от основите на стените.

Снимка: Лилия Христова

След посещението на двата храма можете да се върнете до началната точка на екопътека „Белите скали” при моста и да тръгнете по пътеката. Съвсем скоро ще стигнете Ритлите, които са един от най-известните геоложки феномени у нас. Тяхната форма е забележителна и се намират в една от най-китните части на Искърския пролом. Те са и един от първите защитени обекти в България.

Снимка: Лилия Христова

Малко след като ги подминете пътеката се разклонява. За да стигнете до Рашов дол, следва да тръгнете по тази вдясно (по другата ще стигнете до масичка с пейки до реката). Тя ще ви отведе до влаковите релси, които трябва да пресечете внимателно и да се отправите към табелата и пътеката отсреща. Поемете по нея, за да стигнете до Рашов дол и черешовото топче, които се намират съвсем близо. Това е историческото място на последната битка на Ботевата чета, която бележи края на Априлското въстание.

 

Ако сте стигнали до Лютиброд, ви препоръчваме да посетите и Черепиш и манастира там, тъй като определено си заслужава да го видите (за Черепишкия манастир можете да прочетете повече в нашия материал, посветен на неговата история). Можете да стигнете с кола или пеша по екопътека „Просечен камик”, която свързва Лютиброд с Черепишкия манастир и предлага изключително красиви панорамни гледки към Искърското дефиле, Врачанския Балкан и Черепишките скали. Изминава се за около 2 ч.

В близост до жп гарата в Черепиш пък се намира изоставената черква „Св. Климент Охридски”. На своя отговорност можете да надникнете вътре, тъй като е отворена. До нея има и още една забележителна изоставена сграда с красива беседка отпред.

На пътя над манастира пък можете да хапнете в едно ханче, което на пръв поглед изглежда нефункциониращо, но пък предлаганата храна е вкусна и… е същинско пътешествие във времето. Нещо, в което можете да се уверите сами.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук