Приключението „Дунав ултра: Следвай реката” 2020 започва в началото на септември

Приключението „Дунав ултра: Следвай реката” 2020 започва в началото на септември
Снимка: Дунав Ултра

Най-дългият туристически велосипеден маршрут в България по поречието на Дунав ще предизвика над 80 участника от България и Румъния в началото на септември (1-ви септември). „Дунав ултра: Следвай реката” 2020 е седмо поред издание и промо-събитие в подкрепа на едноименния маршрут.  Походът по веломаршрута „Дунав ултра” е с впечатляващата дължина от 732 км започва от село Куделин на Северозапад и свършва в Дуранкулак, община Шабла. Траекторията му е през 107 населени места.

По вело-пътя сам или с компания

 Колоездачите ще потеглят от Видин и ще преминат през редица населени места от Северозапада, сред които  Видин, Дунавци, Лом, Козлодуй, Мизия. Тази година заради епидемията няма да има масов старт. Участниците в прехода имат възможност да се регистрират в три категории: Индивидуално, с екип от по 2-ма или 4-ма колоездачи. Всеки участник посочва колко време предвижда да продължи прехода, Всеки индивидуален участник или екип може да избере предварително планирана продължителност на прехода – до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни, а на крайната точка  финалистите получава персонален сертификат. 

„Преходът Дунав Ултра не е състезание и в него няма награден фонд”, споделят организаторите. В него всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за изминаване на дистанцията, да се движи със собствено темпо, скорост и маршрут. По време на придвижването от една точка до друга се разрешава ползване всякакъв вид собствен придружаващ, логистичен, технически или друг вид съпорт.

Класика или приключение

Специално за изданието на прехода през 2020 г. за първи път ще бъдат представени два алтернативни режима (варианта) за изминаване на маршрута „Дунав Ултра” – „Класически” и „Приключенски”. Първият и по-лесен вариант е по асфалтирани участъци или с изкуствена настилка. Приключенският и по-предизвикателен представя алтернативен вариант за преминаване през някои участъци, в по-голяма близост до река Дунав, включително и черни пътища. 

Проявата е във Видин (31.08.2020-1.9.2020 г.) и е съпътствана с последващ многодневен колоездачен преход по маршрута „Дунав Ултра”, вкл. през/покрай градовете: Видин, Дунавци, Лом, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов, Две могили, Русе, Мартен, Сливо поле, Тутракан, Силистра, Добрич и Генерал Тошево.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като експерт по комуникациите в редица екоорганизации. Вярва, че за да се опазят природните богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а за това е необходимо по-ефективно общуване с по-широк кръг от хора. Корените ѝ все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. Надява се „Призни“ да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, от своите дом, градина и работно място, от гората и планината до тях.