Празник на зетьовете честваха във видинското село Сланотрън

Празник на зетьовете честваха във видинското село Сланотрън

Празник на зетьовете честваха на 5-и март (неделя) в село Сланотрън, област Видин. Традицията датира от 1972 г., като тогава в селото имало 110 зетя, които сформирали Клуб на зетьовете, а при едно от своите събирания решили, че е редно да имат и свой празник.

Той бивал честван като зетьовете, техните тъщи и техните невести идвали на площада, облечени с пъстроцветни носии и окичени със златни пендари и играли кръшни хора под звуците на сланотрънската духова музика. След това по-старите зетьове, натоварени в каручка, теглена от магаре, тръгвали към дома на последно дошлия зет в селото, който ги посрещал с трапеза. След закачки, песни и танци, натоварвали и него в каручката и се връщали на площада, където веселието продължавало до зори.

През 1986 г. традицията е прекъсната, но празникът е възроден през 2018 г. по инициатива на младите хора в Сланотрън и с помощта на читалището. В Сланотрън зетьовете, оженили се за девойки от селото и преместили се да живеят в населеното място, са на почит.

В наши дни традицията е претърпяла някои изменения. В началото в празника участвали само зетьовете и техните тъщи и невести – днес той не е само на зетьовете, а и на техните приятели, така че се превръща в общоселско тържество. Другата промяна е, че вместо с каручка, теглена от магаре, сега към дома на зетя се отива с трактор, след който върви веселото и шарено шествие.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук