Пътят на легионера

При последния ремонт на полуразрушената семейна къща случайно се натъкваш на овехтял, полуразпаднал се дневник с пожълтели страници, по които има странни надписи на латински. От съдържанието му разбираш, че е принадлежал на прапрадядо ти, но досега си нямал и представа, че може да владее мъртвия език. Вниманието ти особено е привлечено от следния текст:

„Et adferent gloriam est multitudo gemmarum congregentur,

per buried procul retro tempore,

ergo et vos cum patientia ac fide,

praeter alte fodito invenire.”

Твой приятел от НГДЕК ти превежда пасажа, който горе-долу означава следното:

„Съкровището това са множество скъпоценности наедно сбрани,

заровени далеч назад във времената,

затуй въоръжи се с търпение и вяра,

и дълбоко в миналото копай, за да го откриеш.”

Започваш да вярваш, че твоят прародител е имал ключ към скрито съкровище и ставаш твърдо решен да го откриеш на всяка цена. Ставаш редовен посетител на градската библиотека и попиваш цялата налична информация за Римската империя. Започваш да събираш информация за присъствието на римляните по тези земи, регистрираш се в редица онлайн форуми, посветени на Римската империя. След дискусии с други членове на форумите откриваш, че някои от тях също са открили подобни послания. Решаваш да се свържеш с тях и им предлагаш заедно да изследвате скритите послания, които може би разкриват местонахождението на предполагаемото съкровище.

Тъй като участниците в експедицията слабо се познават, всеки запазва своята част от пъзела, докато не се наложи да разкрие следващата спирка по маршрута.

Служебна информация: Всеки от участниците получава страница от дневник с послание на латински, в което е закодирано населено място от римската епоха в региона. След посещение на съответното място, се добавя липсваща информация и групата се насочва към мястото, посочено в посланието на следващия участник.

© Национален туристически клъстер Българският пътеводител”

Източник: questour-project.eu

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук