Очин дол – лека разходка до най-високото село във Врачанския Балкан

Очин дол – лека разходка до най-високото село във Врачанския Балкан
Снимка: Лилия Христова

Днес ви отвеждаме до в едно от очарователните селца на Северозапада  – Очин дол. То е най-високото във Врачанския Балкан (на 630 м надморска височина), а името му произлиза това, че е разположено в дол, който е отворен като око. Живописното село предлага прекрасни възможности за еко туризъм.

Там се намира един от познавателните маршрути в природен парк „Врачански Балкан”, където можете да се насладите на природното, историческото и културното наследство на региона. Пътеката води началото и от Младежкия еколагер в селото и представлява приятен и лек кръгов маршрут.

Маршрутът е лесен и подходящ за хора от всякакви възрасти. Най-подходящите сезони за преминаването му са пролетта и есента. Пътеката ще ви отведе през разнообразни терени от борова гора и открити поляни. Информационните табели по пътя пък ще ви запозная с историята на Очин дол, обичаите, празниците в региона, както и с разнообразието на флората и фауната в района.

За най-малките има изградена дървена къщичка и училище на открито. По маршрута има чешма и извор, както и много панорамни точки. Пътеката е подходяща за изминаване с деца.

Други забележителности в района са етнографския комплекс „Дядо Йоцо” и раннохристиянската базилика в селото.

От археологически проучвания е установено, че Очин дол съществува съществува още от времето на късната античност и ранното средновековие. На 300 м от селото се издигат три надгробни мобили, които местните наричат Трите буци. За хилядоленията му история свидетелства и разкритата голяма раннохристиянска черква от V-VI в. в местността Пресветица. Изцяло запазен е кръщелният купел с форма на кръст, който е изсечен върху мраморен блок.

Базиликата пък се намира на най-високото място в село Очин дол, откъдето се разкрива просторна панорамна гледка. Основите на този древен храм са открити случайно при изкопни работи за строеж на параклис.  Днес раннохристиянската базилика е добре реставрирана и консервирана, предвидено е и изграждането на кът за отдих към нея.

В околностите на Очин дол се намира и паметникът на извесният герой от разказа на Иван Вазов дядо Йоцо. Скулптурата, която е част от етнографския комплекс „Дядо Йоцо”, представлява 5-метрова белокаменна фигура. От там може да се насладите на красива гледка към Искърско дефиле. Има и механа, където можете да хапнете.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук