Обявиха наградените в конкурса на НЧ „Просвета – 1925“ – Мездра

Обявиха наградените в конкурса на НЧ „Просвета – 1925“ – Мездра

НЧ „Просвета – 1925“ – Мездра награди призьорите в провелия се читалищен конкурс. В тазгодишното му издание участие взеха 113 автори, които изпратиха общо 138 текста.

В раздел „Поезия“, в който конкуренцията беше най-сериозна – 84 текста, при авторите над 20-годишна възраст комисията отличи с първа награда стихотворението на Ваня Велева от Ямбол „Последен бис“. В този раздел бяха връчени и три поощрения – на Димитър Драганов от Велико Търново за стихотворението „Любимото наше море“, на София Милева от Перник за стихотворението „Сън“ и на Рени Митева от Мездра за стихотворението „Младостта“. Поради липсата на ярки поетични творби в другата възрастова група – ученици от VIII до XII клас, награди не бяха присъдени.

В раздел „Художествена проза“, в който се съревноваваха 44 разказа, комисията присъди следните отличия:

  • ученици VIII-XII клас – първа награда на Димла Кемик от Айтос за разказа „Човек вижда толкова, колкото знае“ и поощрение на Кристина Пламенова от София за разказа „Елинор“,
  • автори над 20-годишна възраст – първа награда за Ивелина Семова от с. Първомайци за разказа „Усмивката на Марина“ и поощрения – на Мадлен Аспарухова от Видин за разказа „Теменужки“, на Дарина Цветкова от село Зверино за разказа „Ново начало“ и на Кирил Радовенскиот Мездра за разказа „Геранът“.

В раздел „Краезнание“, в който постъпиха 10 текста, комисията присъди първи награди в двете възрастови групи на следните автори:

  • ученици VIII-XII клас – на Лилия Христозова от Лом за „Вижданията на Апостола за първообраза на бъдещата българска държава“,
  • автори над 20-годишна възраст – на Цветана Качерилска от Троян за „Оряховският принц“ – очерк за известния български художник, майсторана гоблена Марин Върбанов (1932-1989 г.).

Призьорите в конкурса получиха парични награди, грамоти, литературния сборник Алманах „Ескус-II“ с поетични и белетристични творби на автори от община Мездра, албума „Хубава Мездра“ с репродукции на картини на местни художници и книгата „Археологически комплекс „Калето“ и още седем забележителни туристически обекта в община Мездра“. Наградите връчи председателят на градското читалище Валентин Вълчев.

Преди награждаването в читалищната библиотека беше открита Обща художествена изложба с избрани картини на участници в мини пленера по живопис „Рисуваме „Калето“ 2022“,организиран миналото лято в Археологически комплекс „Калето“. Експозицията включва живописните платна „Водни лилии“ на Вяра Червеняшка, „Стената“ на Ивелина Ивова, „Калето” на Иво Ангелов, „Нощ в „Калето“ на Рени Митева, „Мостът“ на Росица Петкова и „Мостчето“ на Стела Йотова.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук