Михаела Кътева и нейната шоколадова мечта, която превръща в реалност

Михаела Кътева и нейната шоколадова мечта, която превръща в реалност

В следващите редове ще ви представим Михаела Кътева – собственикът на шоколадовата работилница Mishelinda Chocolate. Тя е родена във Враца и преди да се завърне в родния си град, за да реализира мечтата си, работи в Англия. Там тя има възможност да спести средства, които впоследствие влага в своята работилничка за шоколад.

Всички продукти на Mishelinda Chocolate се произвеждат ръчно с умение и майсторство, които се изразяват в оригиналността на формите и вкусовете. Използва се единствено белгийски шоколад, проверен за най-високо качество, който съдържа най-добрите видове какаови зърна с изтънчени аромати.

Гамата от първокласни шоколадови продукти е изключително разнообразна и всеки може да намери нещо за себе си. От различни пралини в луксозни шоколадови кутии през шоколадови блокчета с много вкусове до специални шоколадови продукти без глутен и без добавена захар.

Тя определя шоколада като първата любов на всеки мъж, жена и дете. Всеки посяга към него в моменти на тъга и щастие. Шоколадът наистина е едно от чудесата на света – дали бял, млечен, черен, с ядки и плодове – винаги повдига настроението.

Що се отнася до нейния бизнес, Михаела подрежда ценностите си по следния начин:

 • Страст към шоколада;
 • Оригиналност в рецептите;
 • Майсторство;
 • Грижа при подбора на съставките;
 • Смелост в бизнес идеите;
 • Добро настроение в ежедневната работа.

Как се зароди любовта ти към сладкарството и шоколада и кога разбра, че това е твоето призвание?

Още от малка много обичах да правя десерти и имах голямата мечта да си отворя сладкарничка. Работех в голяма фирма и шефът ми там знаеше за това. Един ден ме извика в кабинета си и сподели идеята си, че ще отваря магазин за шоколад и молбата му беше аз да се занимавам с него. Веднага се съгласих и тогава започна моето приключение. Нямах никакъв опит с шоколада. Участвах в целия процес от обзавеждане на магазина до направата на шоколадови изделия. В началото ми беше доста трудно, но с времето се научих на всичко необходимо. Всичко се учеше в движение. Един ден моя позната дойде в магазина и ме попита защо не участвам в програма Erasmus for Young Entrepreneurs, която дава възможност да обмениш опит с фирма в Европа. Веднага се записах в тази програма. Беше дълъг процес, тъй като се изискваха много документи, но целеустремено направих всичко необходимо и няколко месеца по късно пътувах за Веленйе, Словения. Тогава започна моята приказка. Попаднах в компания, чийто собственик е 65-годишният бохем Люко. Прекарах 3 невероятни месеца изпълнени с много шоколад, рецепти, идеи и емоции. След времето прекарано там и подкрепата на Люко имах абсолютната увереност, че съм готова да стартирам моя шоколaдов бизнес.

Защо отвори своето шоколадово ателие именно във Враца?

По стечение на обстоятелствата и любовта се прибрах във Враца. Първоначално мислех да стартирам в София, но с времето реших, че градът, в който съм родена, е прекрасно място за стартиране на работилничка за шоколад. Нашата мисия е да създаваме уникални рецепти и висококачествени шоколадови продукти, които правят ежедневието по-красиво, събуждат вкуса или дават нови сили. Да развиваме разнообразни вкусове и да откриваме разнообразни аромати, като използваме висококачествени естествени съставки. Да разбираме съвременните хранителни потребности, за да можем да ги задоволим с нашите специални шоколадови продукти, специално изработени за хората от моя любим регион.

Какви бяха трудностите, с които ти се наложи да се справиш по пътя към реализирането му?

За съжаление живеем в страна, в която нищо не е уредено. На институционално ниво всичко е голяма бъркотия. Отне ми изключително много време и енергия, когато посещавах всяка една институция преди да започна бизнеса си.

Има ли съвет на твой ментор, който прилагаш и до днес?

Съветът, който прилагам, е на прекрасния човек, който срещнах в Словения – Люко. И той е прост – само напред и нагоре.

Би ли споделила с нашите читатели няколко интересни факта за шоколада?

Шоколадът е изключително претенциозен продукт. Работата с него е колкото лесна, толкова и трудна. Една грешна температура може да провали цялата ви продукция.

Няколко интересни факта за шоколада:

 • 1 от всеки 200 работници в Белгия (или около 17 000 души) работят в шоколадова фабрика.
 • Международен ден на шоколада е 13-и септември.
 • Най-голямата кутия шоколадови бонбони в света е произведена в Чикаго и тежи 908 кг.
 • Годишно се консумират повече от 7 млрд. парченца шоколад.
 • Във Великобритания, Швейцария и Германия един човек изяжда средно 11 кг шоколад на година.
 • В Антверпен през 2007 г. крадец е успял да изнесе от банка скъпоценни камъни на стойност 28 млн. долара, след като спечелил доверието на охраната, предлагайки им шоколад.
 • Ацтеките са използвали какаови зърна като парични средства.
 • Монтесума II, ацтекски император, пиел повече от 50 чаши шоколад на ден.
 • Йосиф Фрай е отворил първия шоколадов бар през 1847 г.
 • Шоколадовото мляко е измислено в Ямайка. То е най-ефективната възстановяваща напитка след тренировка.
 • Американците купуват повече от 26 млн. кг шоколад за Свети Валентин.
 • Летището в  Брюксел продава най-много шоколад годишно – над 800 т.
 • Повече от 2/3 от какаото в светован мащаб идва от Африка.

И накрая – какъв е твоят съвет за всички, които искат да сбъднат своята мечта именно в Северозапада?

Северозападът е прекрасно място за живеене и развиване на бизнес. Животът е по-спокоен, по-чист, по-забавен, по-природосъобразен и по-дружелюбен. Пътят за постигане на желаната мечта е като роза с много бодли – бодем се доста често, но продължаваме да се наслаждаваме на прекрасния цвят и аромат. Аз сбъднах моята шоколадова мечта, сбъднете и вие вашата.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук