Майстор дърводелец подари на мездренско училище саморъчно изработена шахматна дъска

Майстор дърводелец подари на мездренско училище саморъчно изработена шахматна дъска

Вчера в СУ „Иван Вазов” – Мездра се състоя едно по-различно междучасие. Това стана благодарение на майстора дърводелец Сергей Цеков и на Correspondence Chess Master (ССМ) Тошко Кирков.

Сергей Цеков, който е дългогодишен любител на древната игра, подари на учебното заведение ръчно изработена шахматна дъска и комплект фигури към нея, за да направи междучасията на учениците по-интересни и изпълнени със спортни съревнования. Той посъветва младите шахматисти от VI „а” клас да играят редовно шахмат, за да развиват своите умствени способности, логическо мислене и памет и им пожела да достигнат високо спортно майсторство.

ССМ Тошко Кирков разказа накратко на учениците за историята на шахмата и за неговото значение за изграждането на младите личности, както и за постиженията на ШК Локомотив (Мездра) – петкратен шампион на България по кореспондентен шахмат.

За финал се състоя една оспорвана партия шах, която постави началото на поредица от емоционални, изпълнени със забавления междучасия и спортни битки около шахматната дъска за възпитаниците на мездренската гимназия.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук