Малък град, големи мечти: как две сестри от Видин изградиха процъфтяващ лазерен център в родния си град

Малък град, големи мечти: как две сестри от Видин изградиха процъфтяващ лазерен център в родния си град

В днешния забързан свят не е необичайно предприемачите да се съсредоточат в големите градове в търсене на успех и възможности. Но за сестрите Катрин и Мелиса успехът винаги е бил постижим и в родното им място. Вместо да продължават да се развиват в столицата, момичетата избират да преместят техния център за лазерна епилация във Видин. С тяхната страст да предоставят най-новата технология в обезкосмяването, Катрин и Мелиса са уверени, че могат да развиват бизнеса си в родния им град – въпреки трудностите.

Да започнеш собствен бизнес в… 20-те си години

Когато решават да започнат собствен бизнес, Катрин е на 19, а Мелиса на 21 години. Идеята за лазерен център не идва спонтанно, а е предизвикана от лична история в съчетание с тогавашната работа на Катрин като професионален гримьор в София – тогава тя осъзнава, че обича работата с клиенти: „Замислих се как преди време лазерната епилация е помогнала много на самочувствието ми, тъй като имах нежелано окосмяване, вследствие от хормонални проблеми. Помислих си колко ли момичета във Видин имат ситуация сходна на моята и че и на тях им се налага да пътуват чак до столицата, за да разрешат проблема“, споделя тя. В същото време Мелиса прави кола маски на близки и приятелки – двете сестри сякаш без думи се разбират, че искат да градят бизнес заедно именно в сферата на лазерната епилация.

„Със сестра ми започнахме да се интересуваме повече за различната апаратура изапочнахме да ходим на демонстрации – аз бях на 21, а Катрин на 19. Беше ни страх, притеснявахме се, защото да научим хората в малък град, че такава процедура е безопасна и че могат да и се доверят, е много трудно. Това е и много голяма инвестиция за толкова млади момичета – баща ни много се притесняваше, но никога не ни спря и ни подкрепяше през цялото време“, разказва за първите стъпки Мелиса.

Сред всички трудности, които съпътстват реализирането на тяхното начинание, двете сестри срещат и може би най-обезверяващата  – пренебрежението, породено от младата им възраст: „Хората не ни приемаха на сериозно и се държаха с нас като с малки момичета. До ден днешен продължават да ни подценяват, но това е нашата най-голяма мотивация“, разказва Мелиса. „Когато казвахме, че сме от Видин, получавахме смесени реакции. Но до някаква степен ние сме виновни за това – сами си отричаме и града, и региона. Но хубавото е, че и ние сме тези, които могат да поправят това“, сигурна е Катрин.

Катрин и Мелиса лазерна епилация

Успех в родния град: мисията възможна… и успешна!

Момичетата изкарват всички необходими курсове и обучения, за да провеждат процедурите по лазерна епилация. Стартират бизнеса в салона, в който Катрин работи като гримьор в София. Впоследствие взимат под наем и помещение във Видин, за да се опитат да разработят бизнеса и в родния им град: „Дълго време работехме седем дни в седмицата – четири дни във Видин, три дни в София. След като приключвахме часовете във Видин, късно вечерта тръгвахме за София. За близките ни не беше лесно да знаят, че две момичета тръгват на път сами по тъмно, понякога в сняг и заледена пътна обстановка. Идваше ни в повече и трябваше да изберем някоя от двете дестинации.“, разказва за трудностите Катрин. Така двете сестри взимат решението да преместят бизнеса си само във Видин.

„Истината е, че всичко в София вървеше повече от успешно – затова ни беше толкова трудно и не можехме да вземем решението повече от половин година. При избора много натежа и фактът, че след години искаме да градим семейство във Видин, а не в София. Ние сме на мнението, че Видин е прекрасен град и че има работа, стига човек да иска да работи“, категорична е Мелиса. Когато отварят лазерния център в града не мислят само за тях и тяхната потенциална печалба – те гледат на нещата от гледната точка, че могат да развият и града, тъй като до този момент във Видин има само един салон за лазерна епилация. „Не са най-важното нещо парите – трябва да направиш нещо, което ще остане и за другите“, убедени са сестрите.

Развиването на бизнеса във Видин отнема време – на деветия месец от отварянето Катрин и Мелиса могат спокойно да заключат, че всичко вече върви успешно. Момичетата разбират от ранна възраст, че за да успееш в която и да е сфера, то ти трябва да се доказваш и да се бориш всеки ден. Затова дори и по време на тежки периоди, те никога не се отказват: „Толкова много вечери сме се прибирали и сме плакали, но си повтаряхме, че знаем с какво и за какво работим, че няма да се примиряваме и че в един момент нашият ден ще дойде. Има толкова още много неща, които бихме искали да направим“, споделят те.

Катрин и Мелиса лазерна епилация

Следващата стъпка…

Когато вече успяват успешно да разработят центъра им във Видин, момичетата решават, че е време да отворят обект в още един град. Те правят план на спечелените до момента средства и решават, че искат да инвестират в ново помещение и да разрастнат бизнеса си в друг град: „Всички ми се чудеха как мога да ставам в три часа сутринта и да гримирам момичета за сватби и кръщенета до късно следобяд. През това време Мелиса поемаше часовете в лазерния център. Всичко беше в името на това да отворим нещо наше и да докажем на нас самите, че можем“, разказва Катрин.

На въпроса защо избират точно Монтана, Мелиса отговаря: „Всеки път, в който минавахме през Монтана на път за София, имах усещането, че тук може някой ден да отворим салон. Мечтата ни беше за помещение с рецепция, чакалня и по-голяма стая за работа с лазера.“ Не след дълго това се оказва реалност и през октомври 2022 г. мечтаният им салон в Монтана отваря врати. Момичетата заедно с помощта на баща им правят изцяло сами ремонта, затова чувстват този салон толкова техен: „Имаше сериозен ремонт – слагане на паркет, вдигане на стени, боядисване, шкурене на стените…“, разказва Мелиса.

Новата мечта

Катрин и Мелиса са млади момичета с мечти – споделят, че част от тях вече са се сбъднали, но непрестанно се появяват нови, тъй като искат да предлагат най-доброто на техните клиенти: „Бихме искали занапред да имаме персонал – не искаме да сме шефове. Човекът, който ще вземем на работа, ще работи с нас, а не за нас.“ Младите сестри скоро ще преместят и лазерния им център във Видин в по-голямо и модерно помещение, а третият, последно поколение лазер, е вече факт.

Адресите на лазерните студиа на Катрин и Мелиса са:
гр. Видин – ул. „Вела Пеева“ № 25
гр. Монтана – ул. „Веренишка“№ 2
Относно автора

Антонина Лозанова

Тя е родом от град Видин, следва медии и журналистика в УНСС. През 2021 г. става един от 100-те най-талантливи студенти по журналистика в света. В свободното си време снима, монтира видеа и управлява дрон. Обича родния си град и иска да разказва за добрите примери в него. Като малка е искала да стане режисьор, като по-голяма - журналист, а вече просто иска да е добър човек и да се занимава с всичко, което ѝ носи вдъхновение и удовлетворение. Вярва, че положителната промяна зависи от всеки един от нас.

Прочетете и другите материали на автора тук