Магурата – една древна и свещена пещера (видео)

Магурата е едно древно и тайнствено място, за което още не знаем достатъчно.

Мистичната пещера се намира на 17 км северозападно от Белоградчик. Състои се от няколко големи и малки зали и носи историята на хилядолетията. Магурата е една от големите български пещери – с площ 28 600 кв. м и обща дължина с разклоненията 2500 м. Представлява широка главна галерия с добре оформени шест зали и три странични галерии. Целогодишно температурата там е между 10-12 градуса и затова е благоприятна среда за живеещите в там прилепи.

В пещерата са живеели хора още преди 21 000 години. Като се започне от неолита, тя Магурата е била обидатавана почти до края на римската епоха. Известно е обаче, че най-многобройни са били нейните обитатели през каменно-медната епоха. Следи от човешкото присъствие като къщички и огнища са намерени във всички галерии.

Най-интригуващата част от Магурата са нейните скални рисунки, които се намират в една от галетиите. Те са изклюлно интересно творение на местните хора от праисторическата епоха, тъй като са уникални по рода си за цяла Югоизточна Европа.

Рисунките са над 700 се разпределят в осем групи, сред тях има 55 женски, 23 мъжки, 11 животински фигури и 16 знака. Сцените са посветени на култа към плодородието, а знаците представляват символи, свързани с магическите ритуали, които обитателите на пещерата изпълнявали. Рисунките са правени през различни периоди, като най-късната е от края на палеолита (около 12 000 г. пр. н. е.).

Предлагаме ви кадри от един свещено за предците ни пространство, за което все още не знаем достатъчно.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук