Магазинът за цветя и вълшебства на Ирина Траянова

Магазинът за цветя и вълшебства на Ирина Траянова

Съществуват ли приказни места в Монтана? Можем спокойно да отговорим утвърдително, защото днес ви срещаме с една вълшебница. Като от приказките, но истинска. Тя създава реални вълшебства – такива, които можеш да видиш и докоснеш, защото са направени от цветя. Разбира се, има и доза магия, защото творецът винаги посипва малко магически прах от таланта си по своите произведения. Нейното име е Ирина, а за чудесата, които твори, вместо вълшебна пръчка използва… ръцете си. С тях създава приказки от цветя и аромати. Ирина е родом от Монтана, където живее до 8-и клас. Спортува и рисува от малка. Учи в спортна паралелка, но когато идва време да продължи образованието си, рисуването надделява и тя се записва да учи изкуство във Враца, след което продължава образованието си в Частна художествена академия „Жул Паскин“ в София.

Изкуство от цветя

Професията сама открива Ирина, когато след завършването си тя случайно попада в голям цветарски магазин в София. „Влюбих се в тази професия. Аранжирането на цветя е свързано с цветове и форми и има много допирни точки с приложното изкуство“, споделя Ирина.

„Започвайки работа в луксозен цветарски магазин, разбира се, първо си чирак. Получаваш две кофи – едната за поливане, а другата за чистене. През първата половин година дори не ми позволяваха да докосвам цветята, а желанието ми да сътворя нещо от тях с ръцете си нарастваше с всеки изминал ден. Докато веднъж не ми се удаде така дългоочакваната възможност. Търках с парцала с едната ръка, за да не изоставам в задълженията си, а с другата направих първия си опит да аранжирам кошничка с цветя. Тогава собственикът на магазина забеляза творението ми. Изглежда видя, че имам талант и така започнаха да ме обучават. Въодушевлението ми беше много силно, имах толкова много идеи, че се случваше по цели нощи да сънувам, как правя букети, а сутрините трепетно бързах със задълженията си, за да имам време да аранжирам“, с усмивка си спомня Ирина. Скоро професията я ангажира напълно и тя изоставя рисуването, но новият начин, по който твори, и носи пълно удовлетворение – създава авангардни аранжировки, някои достигащи 3 м, поема разнообразни поръчки и се усъвършенства чрез практика.

В България и днес няма школа по флористика, а по онова време не съществуват и алтернативни възможности за образование в сферата и всеки цветар е самоук. „Имах късмета да получа професионално обучение още в началото на кариерата си, когато започнах работа в „Жарден“. Тогава компанията беше най-големият вносител на цветя от Холандия в страната ни. По това време холандците имаха практика да изпращат 10-те си най-квалифицирани аранжори, заедно с тир с цветя като подарък за най-големите им фирми вносители. Имах удоволствието един от най-добрите флористи Хан Меерхоф да ме избере за свой асистент на демонстрацията, която проведе тогава. Посвети ме в някой от тайните на професията – показа ми как да работя с непознати дотогава материали и ми разкри техники, с които създаваше чудеса от цветя. Получих изключително ценни знания и умения, които да прилагам в работата си“, споделя с вълнение флористката. Признанието не закъснява – през 2011 г. Ирина печели конкурс за най-добър аранжор в България.

Създаването на „Вълшебство“

Преди няколко години Ирина се връща в Монтана заради семейството си, а желанието и за по-спокоен живот я подтиква да осъществи дългогодишната си мечта да се установи там за постоянно: „Обичам Монтана, градът ни е прекрасен и спокоен, разстоянията са малки, а хората се познават.“ Родният град дава възможност на Ирина да прояви твореца в себе си и по друг красив начин – с двете си ръце, много ентусиазъм и малко помощ от съседка тя облагородява полянка в квартала, в който е израснала, превръщайки я в любимо място за игра за малчуганите. Тази осъществена инициатива оказва чудотворно влияние върху нея и я връща към призванието и и истинската ѝ същност. „Намирам щастие в това да създавам нещо за другите. Трябва да правим повече полезни неща за хората, за децата. Преди да поискаме нещо, първо задължително трябва да се запитаме какво сме дали на обществото“, вярва Ирина.

През август 2021 г. отваря врати собственият и цветарски магазин. Нарича го „Вълшебство“. За всеки минувач е видимо през богато аранжираните витрини, че пространството зад тях напълно отговаря на името си. На въпроса защо е избрала да нарече така своето кътче Ирина отговаря: „Приказките са нещо, което до ден днешен много обичам. А вълшебството присъства във всяка една от тях. Исках магазинът да има излъчването на нещо приказно.“ И „Вълшебство“ наистина прилича на декор от приказка – с много светлинки, изобилие от пъстри цветя, между които надничат дори вълшебни създания – птици с разкошни пера, малки ангели, любопитни катерички, бели мечки и снежни принцеси.

„Много харесвам скулптурата. Умението да създавам нещо с ръцете си винаги е било неразделна част от мен“, споделя Ирина. Тази нейна способност също намира широко поле за изява в магазина: в създаването на тематични за всеки сезон и празник инсталации и декоративни аранжировки. Ирина се стреми постоянно да се усъвършенства в тази насока: „Нямат мира моят мозък и моите ръце. Така си представям, че човек трябва да върши работата си – да надраства себе си и да се развива.“

Да не забравяме, че розите имат и бодли

„Трудностите в професията са доста. Една от тях е ниската температура, която се налага да поддържам заради цветята“, смее се Ирина, като се загръща още по-плътно с шала си. Друго предизвикателство е почти постоянната работа във вода и препарати. Едва ли някой се замисля за това, но, за да станеш цветар, също се налага да залегнеш над книгите. Започва се със задължителното научаване на всички имена на растенията на латински език. Това са универсалните наименования на всяко цвете, познати по цял свят, които се използват при правенето на поръчки. Освен това всички подвидове имат специфични имена, които също трябва да се запомнят. Само червените рози например са 10 вида. Както всеки занаят, този също има своите тънкости: „Цветарството не е просто да хванеш няколко цветя и да ги вържеш – има техника на аранжиране, която трябва да се овладее. Не по-малко важни за научаване са и правилата за обработка и съхранение на самия рязан цвят. От хигиената на водата във вазите зависи колко дълго ще се съхрани свежестта на цветята“, обяснява Ирина.

За какво мечтаят цветарите вълшебници?

За собствена вълшебна градина, разбира се: „Веднъж четох много интересна история за учен, който превръща големия си двор в градина за ароматерапия като засажда в нея само ароматни растения. Мечтая си един ден да имам възможност и време да създам нещо подобно. Достатъчно би било и малко пространство с пейка сред цветята. Много обичам градинските цветя – онези истинските, ароматните.“ Но чарът на цветята също може да бъде опасен: „В нашите географски ширини расте цвете, което цъфти през летните нощи, а от белите му фунийки се разнася уханието на най-хубавия парфюм на света. Цветето е татул, който за голямо съжаление е силно отровен.“

За нея цветята са не само форма и цвят, но и аромат. За жалост много малък процент от растителните видове, с които работят професионалните цветари, са ароматни. Повечето са хибриди, които науката изкуствено подобрява. Истинската българска роза например не може да направи толкова голяма чашка и дълга дръжка. При генно-модифицираните сортове също умишлено се премахва ароматът, тъй като много хора са алергични, което обяснява защо розите с разкошни цветове, които ни привличат от витрините, не ухаят.

Вълшебство

Какво друго ще откриете в приказния свят на Ирина?

Красивите цветя може и да са лишени от аромат, но магазинът предлага богата палитра от цветни аромати… в бутилка. Италианските козметични продукти, които се предлагат във „Вълшебство“, напълно отговарят на приказния свят, създаден от Ирина, защото са съставени почти изцяло от цветя и билки: „Минимум 96% от съдържанието на всеки продукт е натурално, останалите 2-4% са съставки, без които съхранението му е невъзможно.“ Историята на марката започва преди 50 години в малко магазинче, където семейство предлага собственоръчно отгледаните си билки. С годините брандът се разраства до голяма компания със затворен кръг на производство, която извлича есенции и масла за над 600 продукта. Фирмата стриктно съхранява ценностите си и запазва своето отношение към природата, поради което продуктите им не се тестват върху животни. Различните линии на бранда предлагат комплекти от продукти, идеални за комбиниране за подарък.

Вълшебство

Във „Вълшебство“ ще откриете още тематично подбрани очарователни малки сувенири и брошки. „Когато предлагам нещо на моите клиенти, естетиката е много важна за мен, но се стремя всички продукти да са и на разумна цена. Това се оказва голямо предизвикателство най-вече на Св. Валентин и 8 март – празници, които се празнуват по целия свят. Това неминуемо води до изчерпване на цветята и повишаване на цените при доставката, особено на червените рози.“

Вълшебство

Въпрос на финанси или на култура и възпитание?

„В Русия например не можеш да отидеш на гости без да поднесеш цветя на домакините. Обикновените хора сигурно не са по-богати от нас, но там цветарството е на много високо ниво, имат школи и наистина добри професионалисти. За да може да оцени стойността на което и да е изкуство, е важно човекът да е израсъл сред естетика. Главна роля играе начинът, по който си възприел света от малък. Италианците растат сред красиви сгради и цветя, затова и много държат на красотата и са най-добрите дизайнери“, смята Ирина.

Австрийският поет Райнер Мария Рилке казва, че в живота има моменти, в които розата е по-важна от къшей хляб. В България обаче онези, които споделят подобно възвишено отношение към цветята, са малко. „Естетическата красота на цветята е храна за душата. Като нация българите имаме по-различно виждане, заради начина ни на живот. Но на всички езици цветята са радост и показват уважение и обич към човека, на когото ги поднасяш“, убедена е Ирина.

Цветята може би са още по-ценен подарък, заради тяхната краткотрайност: „Те сами по себе си са едно вълшебство. Радват те за кратко и може би именно затова пълнят душата ти, както нищо друго“. Дали ако цветята бяха вечни, това би отнело от стойността им или напротив? Във „Вълшебство“ можете да проверите, тъй като собственичката създава вечни рози – съвсем истински, само че красотата им не повяхва.

Вълшебство

Още вълшебства

„Аранжирането на цветята е моята сила“, споделя Ирина, докато разказва и за другата дейност, която развива – създаването на украса за всякакви събития. Оказва се, че хората от Северозапада не са твърде консервативни, когато става въпрос за цветната украса на празници: „Сред клиентите ми има и смелчаци, които ми дават свобода на действие. Често техните поръчки стават наистина изумителни.“ За стъпките при подобен ангажимент Ирина пояснява: „Първият ми въпрос към клиентите винаги е какви цветя предпочитат, след което се уточнява бюджетът. В процеса на работа често се налага премахването или добавянето на елементи, но аранжорът флорист винаги трябва да се съобразява със зададения бюджет. „Целта ми е да предлагам на хората най-доброто качество на изработка и аранжиране на украсата. В малкия град е още по-важно да поддържаш високо ниво на професионализъм, за да бъдеш възнаграден с доверието на хората.“, категорична е Ирина.

Още нещо за приказките

Цветарски магазин „Вълшебство“ е доказателство, че и в нашия Северозапад се случват чудеса. Но те не са резултат от някакво свръхестествено вълшебство. Създават ги самите хора. Онези, които са тук, за да ни покажат красотата в света, следвайки талантите си. Ще откриете вълшебното магазинче на Ирина на следния адрес: ул. „Цар Борис Трети“ №17, Монтана.

Но те предупреждаваме: много е възможно отново да повярваш в магията и приказките. И това е прекрасно. Приказките помагат на децата да заспят, а на възрастните да се събудят. Да отворят очи за красотата, която ни заобикаля, за малките, но значими жестове на внимание, които носят истинско вълшебство в обикновеното ни ежедневие.

Относно автора

Йоана Димитрова

Потомка на стар чипровски род, която избира да остане в родния си край, където чувства, че принадлежи. Вълнува се от автентичните български обичаи и вярвания, величието на природата и всяко доказателство, че един непримирим човешки дух е способен да промени света. Стреми се да открива хоризонти там, където досега са чертани граници. Усеща магията на думите, силата им да влияят, въодушевяват, окриляват. Работи със страст това, което обича, и се стреми да вдъхновява и останалите да следват призванието си. С това допринася към промяната, която иска да види в обичания роден Северозапад.

Прочетете и другите материали на автора тук