„Купа без задръжки“: звезден екип създава филм за местен отбор и първо по рода си футболно събитие в България

„Купа без задръжки“: звезден екип създава филм за местен отбор и първо по рода си футболно събитие в България

11 играчи, една топка, една мечта. Футболът неслучайно е най-обичаната и популярна игра в света. Той доказва, че да бъдеш част от отбор е велико, защото никой не е толкова добър, колкото всички взети заедно. За да бъдеш наистина добър играч, трябва да се грижиш подобаващо за тялото, за ума си и да овладееш високи човешки проявления като мотивация, страст, оптимизъм, енергия, умствена сила и вътрешно спокойствие. Играта има фенове на всички нива – от малките местни отбори, до най-известните тимове – милиони зрители по цял свят със затаен дъх следят развоя на срещите, плачат за загубите и ликуват за победите на отборите, които подкрепят. Играта пленява сърцата за цял живот, а привързаността към любимия отбор се предава от бащи на синове. По силата на този завет да се превърнат в професионални футболисти е мечта за много деца.

Едно от тях е и младият мъж, за чийто нов проект ви разказваме по-подробно в тази статия. Макар да не става професионален футболист заради травма, за него футболът отдавна не е просто игра, а начин на живот. Обвързвайки своите две най-големи страсти, Борислав Орлинов се посвещава на играта по друг начин и става №3 в света според Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS) в категория „Телевизия“. Пътят му е обвързан с този спорт не само професионално, а и лично – футболът го среща с любовта в лицето на петкратната носителка на приза „Най-добра футболистка на България“.

Борислав Орлинов

Борислав е познато лице не само от екрана, но и от социалните мрежи. Той печели интереса и симпатиите на спортната общност в България и с реализирането на нестандартните си проекти. Предстои да излезе първата му книга „Кавалерите“, разказваща за всички носители на „Златна топка“ на ХХ в. – велики и поучителни истории за падението и успеха в играта и в живота, за футболните идеали и позабравената романтика на играта. Сред най-вълнуващите начинания на младия журналист несъмнено е участието в известната продукция „Футбол без задръжки“, в която той е в ролята на водещ. Поредицата ни отвежда в различни градове, среща ни с лица от света на спорта, забавлява с неподправените реакции на хората от импровизирани срещи на улицата и предизвиква с футболни трикове.

топка микрофон футбол телевизия

В най-новия си проект „Купа без задръжки“ Борислав влиза в ролята на водещ на поредица, която ще покаже отвътре един отбор в Северозапада, участващ в първо по рода си в България футболно събитие. Добре познатият местен футболен отбор „Вихър“ – село Николово се включва в “SESAME” купа на България, където има шанса да участва в двубой от типа „Давид срещу Голиат“, в който ще се изправи срещу голям професионален отбор. Подобно съревнование е добре позната практика във Великобритания и САЩ, но ще се проведе за пръв път в страната ни.

Ще станем свидетели и да друга, невиждана в българския футбол проява, а именно как журналист бива допуснат в отбор, но не просто да снима, а и да облече футболния екип и да преживее всичко като част от тима. Борислав ще тренира и ще се бори в срещите наравно с футболистите на „Вихър“, поемайки всички рискове, за да покаже на зрителите събитията директно „от кухнята“. Филмът ще започне с разказ за забележителностите на селото и историята на отбора, след което ще разкрие на зрителите най-вълнуващите моменти от терена и извън него като проследи естествено цялата динамика в отбора – от съблекалнята, през тренировките, та чак до разгара на играта с кадри, заснети от самия терен по време на срещите.

Със сериозното начинание се заема звезден екип. Продуценти са Иван Боянов – дългогодишен журналист от “bTV”, настоящ водещ на студията за Шампионска лига и Лига Европа по “bTV Action” и “Max Sport” и Деян Веселинов – бивш водещ на сутрешния блок на “NOVA” телевизия, продуцент на различни предавания и формати, настоящ директор на видео продукцията на най-голямата онлайн платформа dir.bg.

екип филм

В ролята на оператор влиза Ангел Юруков – преподавател в НАТФИЗ по кино майсторство, работил на международно ниво със звезди като Енрике Иглесиас и участвал в заснемането на много български филми. Теодор Георгиев, професионалист с дългогодишен опит в телевизията с участие в различни риалити формати, ще бъде втори оператор и монтажист.
Теодор Георгиев Ангел Юруков операториЗа озвучаването на филма се грижи компанията на Николай Колев – една от най-големите за аудиотехника в България – в лицето на Явор Панчев, работил в големи телевизионни продукции като „Фермата“, „Сървайвър“, „Игри на волята“, „Биг Брадър“ и други.
Николай Илиев звукорежисьор

Екипът пристигна в Северозапада и започна снимки на 25-и август (петък), когато на стадиона в село Николово се състоя официалното представяне на Борислав в отбора. Младият журналист, който през последните два сезона носеше екипа на „Миньор Кипровец“ – Чипровци, бе посрещнат радушно от настоящия треньор на отбора Бисер Ефремов и един от основните съорганизатори на дейностите на клуба и бивш негов президент инж. Мариус Конов. Те изразиха вярата си в таланта, дисциплината и възможностите на Борислав, който не за пръв път облича екипа на клуба. Борислав е юноша на отбора на Монтана и във „Въхър“ той преживява първия си сблъсък с мъжкия футбол. Основният организатор на клуба инж. Диман Георгиев връчи на Борислав тениската на тима с думите: „Надявам се да го носиш с чест и гордост и да се раздаваш така, както го правеше и преди няколко години, когато за пръв път беше част от отбора.“

отбор "Вихър" футбол

По-късно в същия ден се състоя и първата тренировка на тима, от която Борислав беше част.

тренировка отбор "Вихър" Борислав Орлинов тренировка отбор "Вихър"

На 30-и август (сряда) предстои и първата битка на журналиста с екипа на „Вихър“. Тя ще бъде част от турнира за Купата на България. Петкратният шампион на монтанска IV дивизия посреща на свой терен шампиона на Враца „Септември“ – село Гложене. Макар съперниковият отбор да е от по-горна дивизия, момчетата от „Вихър“ показват голям хъс да спечелят. Победителят от този мач ще играе срещу професионалния отбор „Спартак“ – Плевен, който ще влезе в ролята на Голиат за интересния сблъсък, единствен по рода си в българския футбол до този момент.

Футболът не изгражда характер, той разкрива по най-добрия начин даденостите, които вече притежаваш – чест, достойнство, дисциплина, страст, екипност, спортсменство и хъс за победа. Борислав Орлинов доказва, че успехът не е случайност, а резултат от упорита работа, постоянство, учене, саможертва и най-вече любов към това, което правиш. Заради любовта към играта – това е простичката мотивация за ентусиазма и усърдието, които младият мъж влага и на терена, и в работата си като журналист. Това, което виждаме на екрана, е неговият начин да покаже най-красивото от футбола и да го предаде така, че да вдъхнови новите поколения на България да припознаят ценностите и да дадат най-доброто от себе си в името на великата игра – не само на терена, но и в живота.

Относно автора

Йоана Димитрова

Потомка на стар чипровски род, която избира да остане в родния си край, където чувства, че принадлежи. Вълнува се от автентичните български обичаи и вярвания, величието на природата и всяко доказателство, че един непримирим човешки дух е способен да промени света. Стреми се да открива хоризонти там, където досега са чертани граници. Усеща магията на думите, силата им да влияят, въодушевяват, окриляват. Работи със страст това, което обича, и се стреми да вдъхновява и останалите да следват призванието си. С това допринася към промяната, която иска да види в обичания роден Северозапад.

Прочетете и другите материали на автора тук