Kулинарният конкурс „Шарена трапеза” събра множество вкусни изкушения на еднo място

Kулинарният конкурс „Шарена трапеза” събра множество вкусни изкушения на еднo място
Print

Вкусно събитие оживи през почивните дни Монтана – в събота в Младежки дом – Монтана се проведе второто издание на кулинарния конкурс „Шарена трапеза”. С настроение, танци, вкусни ястия и интересни гости стартира кулинарното състезание.

По стара българска традиция гостите се посрещат с хляб и сол и затова символично бяха приветствани с добре дошли с тематичен танц с пити, изпълнен от талантливите момичета и момчета от танцов ансамбъл „Младост” с художествен ръководител Стоян Стоянов.

Надпреварата беше оспорвана и на журито му се наложи да взема трудни решения, но в крайна сметка определи победителите в трите раздела. Председател на журито беше Ели Лозанова, организатор на събора за традиционни занаяти и ястия „Бабина душица”. Заедно с нея професионалното си мнение дадоха  Петя Младенова – майстор готвач в ресторант „Житомир”, Венцислав Светославов – главен готвач в ресторант „Аугуста” и Калина Ерденкова – майстор сладкар в кафе-сладкарница „Огоста”.

Безапелационен отличник в раздел „Предястия” и „Основни ястия” стана 14-годишният Рангел Борисов. Той впечатли журито с руло от тиквички и свинско месо ветрило. Първата награда в раздел „Десерти” отиде при Йорданка Панова, която беше приготвила празничен чийзкейк „Дани”. На второ място в раздел „Предястия: се нареди Жана Стоянова със зимна салата с булгур, следвана от Цветелина Иванова с ястието брускети от нахут. Кулинарният коктейл „Сельодка подшубой” на Мария Христова и донесе поощрение. Поощрителна награда получи и Бонка Велкова, която беше сготвила салата – торта.

В раздел „Основни ястия” второто и трето място бяха отредени отново на Магдалена Христова, която се беше  подготвили  с  гъбена крем супа с картофи и кашкавал в хлебна купа и Жана Стоянова. Поощрение бе връчено на Цветелина Иванова за пълнените и картофи.

На втора и трета позиция в раздел „Десерти” бяха класирани Магдалена Христова за тиквен пай с шоколадова основа и IV б клас от 5. ОУ „Христо Ботев” – Монтана. Светлана Георгиева и Александра Димитрова, Калоян Христов и Людмила Асенова от  V клас на същото училище спечелиха поощрителни награди.

Всички отличени получиха диплом и предметни награди. На всички участници в „Шарена трапеза” бяха връчени грамота за участие и алманах „Огоста”. Заелите първите места в трите раздела получиха и екземпляр от книгата „Вкусно от Северозапада”, която беше представена по време на конкурса. Специално на нейната презентация от Великобритания пристигна кулинарният фотограф Илиан Илиев – автор на книгата. Заедно с шеф Светлана Илиева – финалист в кулинарно телевизионно шоу и шеф Петко Костадинов – инструктор сладкар, те участваха в представянето на книгата и раздаваха автографи. По-късно връчваха и награди на победителите в кулинарния конкурс „Шарена трапеза”.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук