Кои забележителности да посетите, когато сте в Чипровци?

Кои забележителности да посетите, когато сте в Чипровци?
Снимка: Велин Павлов

Чипровци е китен малък град, намиращ се на брега на река Огоста, в полите на Западна Стара планина. Заобиколен е отвсякъде с хълмове и няма високи посторойки, което го прави наистина забележително място съхранило българските традиции и уют. Чипровци е известен като „Цветето на България”, но аз го наричам мой дом.

Затова искам да ви дам идеи за няколко места, които да посетите, когато решите да идете до Чипровци.

Гушовски манастир, екопътека Деяница и Чипровски водопад

 

Не вярвам да съществува човек, който да посети града и да не пожелае да се разходи и полюбува из красивата му природа. Изберете ли този маршрут, ще се озовете под сянката на вековните буки и ще се почувстате сякаш сте попаднали в приказка. За да стигнете до водопада, трябва да преминете през града, след това да се насочите посока Гушовки манастир. Той е разрушен по време на Чипровското въстание през 1688 г., но останките от каменната черква са запазени. Ако изкачите хълма, който се намира в близост, ще откриете каменен кръст. А при нужда  от минута за отдих там има чешма и масички, където можете да си починете и да хапнете. След това има поставени табели, които ще ви помогнат да се ориентирате към екопътека Деяница. Преходът през нея е с продължителност около 1 ч. и 30 мин. във всяка посока. Пътеката ще ви отведе нагоре към планината през малко дървено мостче, откъдето се излиза на поляна. След това пътят става по-труден и на места има стръмни изкачвания – затова трябва да внимавате да не се подхлъзнете. В края на пътеката пред вас ще се появи Чипровският водопад, който е висок 18 м. Препоръчително е да го посетите през пролетта, когато той е най-пълноводен.

Освен природата в самия град има още няколко интересни местенца, които не са за изпускане.

Катеринината къща

 

Катеринината къща помещава Етнографският музей, който е посветен на материалната култура на торлаците, към които принадлежи и населението на Чипровци. Там могат да се видят традиционните за района носии и още много предмети от традиционния бит на населението. В Катеринината къща се намира и единствената у нас жива колекция с растения за багрене на вълната за килимите. В музея са поставени и килимарски станове за демонстрация на прочутата килимарска техника.

Историческият музей в Чипровци

Той е основан през 1988 г. в пряка връзка с честването на 300-годишнината от избухването на Чипровското въстание. В петте зали на музейната експозиция са представени събития и процеси, открояващи Чипровци в общо българското и световното историческо пространство. В първата зала са представени отделни етапи на рудодобива с акцент върху новите технологии, донесени от саксонските рудари. Във втората зала са показани произведения на Чипровската златарска школа (XVI – XVII в.), а третата зала представя ролята на католицизма в живота на чипровчаните, дипломатическата дейност на местното католическо духовенство, както и избухването и последиците от Чипровското въстание.

Католическа катедрала Санкта Мария (Света Богородица)

Снимка: Велин Павлов

Санкта Мария e българска средновековна католическа катедрала в Чипровци, а останските и се намират до Историческия музей в Чипровци. В близост до нея е разположен и паметникът на Петър Богдан Бакшев, за когото можете да прочетете повече в материала ни „Петър Богдан Бакшев – създателят на първата история на България”.

Шарена чешма

Един от символите на Чипровци и представлява старинна чешма от XVII в., с интересни орнаменти. Ако налеете вода от нея, няма да сгрешите.

 „Чушкарчето”

Килимите са отличителната черта на Чипровци. И ако желаете да си вземете сувенир, който да е автентичен, можете да го направите в „Чушкарчето”. Магазинът се намира в центъра на града и е лесно откриваем.‚,Чушкарчето” е семейна фирма на потомствени килимари, основана през 1998 г. Там можете да намерите малки килими, които служат като сувенир и да се полюбувате отблизо и на по-големите. В магазина ще откриете и авторски бижута, керамика и други интересни неща. Повече информация можете да намерите натяхната facebook страница.

Чипровска семейна пивоварна

Чипровска семейна пивоварна е първата занаятчийска пивоварна в Северозапада и вече от месец разхлажда любителите на пенливата напитка по цял свят. Всичко започва, когато Цветомир решава да свари бира удома заедно с баща си. Подкрепен от семейството си, той осъществява мечтата си и така стигаме до днес, когато пивоварната е отворила врати, а вътре в нея сръчните чипровски ръце майсторят занаятчийската напитка по собствена рецепта. Освен че желаещите могат да опитат напитката „Чипровско пиво” на място, те могат да надникнат в процеса на самото производство. Ако решите да посетите пивоварната, семейството с радост ще ви разкаже за суровините, производствения процес и технология, както и още интересни факти около изкуството да създаваш бира и цялото приключение, наречено „Чипровско пиво”. Повече информация можете да намерите на тяхната facebook страница.

Чипровски манастир „Свети Йоан Рилски”

Пряката за манастира се пада на 5 км преди Чипровци, вдясно от главния път. Интересните неща в манастира са няколко – каменната църква, триетажната кула с костница и гледките към околните върхове.

Чипровци има богата и красива природа и около града има интересни места за разходка са много и следващото място би допаднало на всеки, който харесва разходките в гората.

Местността Сврачи дол

Това е любимо местенце за прекарване на време сред природата дори и на местните. Има няколко бесетки и чешма. Сврачи дол е идеалното място, за моментите, в които искаш да се откъснеш от света на социалните мрежи, защото обхвата там почти не същестува. Така по-лесно човек може да оцени както природата наоколо, така и хората, с които споделя момента.

 

В Чипровци има няколко ресторанти и хотели, в които можете да идете. Всеки местен лесно ще ви опъти към тях и така бързо ще ги откриете.

Относно автора

Мария Костодинова

Прочетете и другите материали на автора тук