Какво се крие зад успеха на Ванеса Кьосина – принципи, навици и вдъхновение

Какво се крие зад успеха на Ванеса Кьосина – принципи, навици и вдъхновение

Чували ли сте за онези, които тръгват от малко градче и само след няколко години вече са се превърнали в успешни млади хора, които са пример за останалите? Възхищавали ли сте се на всички тях, за които мястото, на което живеят, не е ограничило в мащаба на мечтите им? Да, ние също много им се радваме и затова даваме поле на изява на всички тях. За да достигнем и до онези, които все още събират смелост и не вярват в себе си, а искат да започнат.

Днес ви представяме Ванеса Кьосина, която е родом от Вълчедръм и е успешна млада дама, учила в Монтана. Тя е активна в социалните мрежи от години, като осъзнава, че много хора в тях търсят само сензация и забавление, а не образование и развитие. Именно затова решава да заложи на прякора си „Рич Бич“ и с видеата си да иронизира образа на богатата инфлуенсърка, в чийто живот всичко е прекрасно. Така набира още повече популярност и след това показва истинската си същност – момиче, което работи за реализацията си, пътува, учи, преподава и развива свои бизнеси.

Имаме радостта да споделим разговора си с нея с всеки от вас, който иска да намери мотивация да започне или да продължи по пътя си към успеха.

Здравей, Ванеса, още от първия ни въпрос искаме да те предизвикаме да опишеш себе си и това, което правиш, само с три думи. Кои биха били те?

Смела, амбициозна, оптимист.

Определям себе си като смела, защото не ме е страх от трудното, непознатото и рискованото. Имам огромна амбиция да успея и да постигна целите си, което често изисква да излизам от зоната си на комфорт, но може би най-хубавото ми качество е моето оптимистично мислене. За мен всеки проблем има решение и всяко лошо нещо, което ми се случва, е урок и е за добро. Зад моя успех освен упоритата работа се крие именно оптимистичното мислене.

Ти самата си тръгнала от по-малко населено място, каквото е Вълчедръм, но стигна с учене и работа до Барселона, Лондон, Шанхай и Токио. Би ли дала съвет на всички млади момичета (и не само), които се чудят как да се развият успешно – каква е „тайната и кои стъпки би препоръчала, за да сбъднат целите си?

Аз винаги съм имала вътрешното чувство, че съм родена, за да постигна нещо голямо и наистина вярвам, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Това е и причината, поради която никога не съм си поставяла ограничения за това какво мога да постигна и докъде мога да стигна. Това, че съм от Вълчедръм, никога не ме е притеснявало, а напротив – аз с гордост казвам, че съм „селянка“, затова и си поставих за цел да докажа на хората, че няма значение откъде си, а има значение какъв човек си. Винаги съм вярвала, че мога да постигна всичко, което искам и няма нещо, което може да ме спре или да ме откаже.

На първо място бих посъветвала младите да вярват повече в себе си. Много е лесно в днешно време хората да сринат мечтите ти и да ти кажат, че няма да успееш, че не си достатъчно добър. Най-важно е ти да вярваш в себе си и в мечтите си. Това е тайната – да не позволяваш на никого да решава ти в какво си добър и дали ще успееш.

Също така бих посъветвала младите хора да инвестират време и енергия в това да се образоват. Колкото повече научаваш, толкова по-уверен в себе си ставаш. Четете книги, изкарвайте курсове и гледайте интересни за вас видеа, от които можете да научите нещо. Това ще допринесе за вашето развитие.

Освен да учите е важно и да работите за това, което искате. Често ми се случва да работя от рано сутрин до късно вечер, но всяко усилие си заслужава, щом с всеки следващ ден съм една крачка по-близо до целта си.

Ванеса Кьосина

Много ни е интересно да разкажеш за преподаването ти в University of Greenwich в Лондон, където ти самата си завършила. Това е голям успех – как го постигна и кои бяха предизвикателствата, които трябваше да преминеш, за да стигнеш до това?

Бях поканена да преподавам в университета една година, след като завърших. Забелязаха ме благодарение на моята дипломна работа и успехът ми в социалните мрежи. Разбира се, когато човек разбира от работата си и има резултати, това се забелязва. От три години преподавам на студенти II курс в специалност „Предприемачество“, а от тази година провеждам семинари „Маркетинг в социалните мрежи“ на малки бизнеси в Лондон. Тази година бях поканена за първи път като гост-лектор в Американския университет в Бахрейн, а следващата година ще имам удоволствието да преподавам и в още един университет в Лондон.

Истината е, че аз от 7 години се занимавам с маркетинг в социалните мрежи и освен че имам завършени бакалавър и магистър със специалност „Маркетинг“, най-много съм научила от собствения си опит като маркетинг специалист, собственик на бизнес и инфлуенсър. Следователно аз мога да предам на студентите не само знанията, които съм придобила от университета, но и практически съвети от личния си опит, което те наистина оценяват и намират за изключително полезно и интересно.

Може би най-голямото предизвикателство за мен преди да започна да преподавам, беше притеснението ми за това как ще ме възприемат като 25-годишна българка, която освен всичко останало е и инфлуенсър – професия, която често не се взима сериозно. Всъщност обаче това беше нещото, което грабна студентите най-много.

Възхищаваха се на успеха ми като инфлуенсър и сякаш ме чувстваха по-близка, защото съм млада и ги разбирам. Казвали са ми много пъти, че моят успех ги вдъхновява да постигнат същото и че аз съм пример за това, че и те могат да успеят, ако положат усилия.

Ванеса Кьосина

Самата ти имаш няколко успешни бранда зад гърба си, визирайки Fit Babe, колаборацията ти със Scandles и личния ти брандинг. Как разпознаваемостта ти в социалните мрежи помогна за тяхното израстване или именно тя имаше и негативен ефект върху продуктите ти?

Аз винаги съм била лицето на моите брандове и на всичко, което предлагам онлайн. През годините успях да изградя много силен личен бранд, който стои зад успеха на моите проекти. Това че съм разпознаваемо лице в България и това, че моите последователи ми имат доверие и ме харесват, със сигурност помага за израстването на моя бранд Fit Babe. Моите последователи ме познават и знаят, че всичко, което правя, е качествено и няма да ги разочаровам, затова и ми се доверяват.

Смяташ ли, че в днешните социални мрежи всеки човек, който предлага качествено и полезно съдържание, може да бъде успешен?

Според мен в социалните мрежи най-важно е да си автентичен, да бъдеш себе си. Тези, които копират другите и не влагат поне частичка от себе си в това, което правят, няма как да са успешни. Когато уважаваш последователите си и им помагаш искрено с полезно съдържание, резултатите не закъсняват. Ако съдържанието, което качваш, е качествено и наистина си заслужава хората да те последват, те ще го направят, но за да получиш, винаги първо трябва да дадеш.

Много често хората от по-малките населени места не са толкова уверени и ги е страх да покажат кои са. Как се чувстваш ти от това, че си от по-малък град – саботира ли те е или по-скоро ти е давало мотивация?

Аз никога не съм се притеснявала от това, че съм от малко населено място. Много често са ме подценявали, но след това съм доказвала, че не съм по-малко способна от тези от големите градове. Винаги съм се гордеела с това, че съм от Вълчедръм и че съм имала толкова хубаво детство „на село“. Все пак Вълчедръм ми е дал и умения, които много хора от големите градове нямат – да доя крава, да карам комбайн и трактор. Дори смея да твърдя, че създадох такава тенденция и вече в TikTok е модерно да си от село. Надявам се с видеата си там да съм помогнала на хората от малките населени места да станат по-уверени и да не се срамуват от това къде живеят. В днешно време това да живееш в къща на село, да си сред природата и животните и да е тихо и спокойно около теб е лукс, но малко хора го осъзнават.

Ванеса Кьосина

Сподели ни други предприемачи, артисти или бизнеси от Северозапада, които следиш и от които се вдъхновяваш.

Един от любимите ми тиктокъри е Борислав – Ei Bo, има голям талант и може много лесно да разсмее аудиторията си. Следвам също Йордан Петков, който има и собствен бранд.

Успешни инфлуенсъри от Монтана, които много харесвам са Йоана Димитрова и Теодора Тодорова. Освен че създават страхотно съдържание, Йоана е артист, а Теди има собствена дентална клиника. Бранд за дрехи, който много харесвам е Leramur, който е създаден от моята приятелка Ванеса Силвиева от Монтана.

Ще се радваме да издадеш какви са бъдещите ти проекти и планове, които имаш за развитието си и какво можем да очакваме в най-скоро време?

В момента работя по курсове за социалните мрежи, които ще лансирам в началото на 2024 г. Тъй като имаше голям интерес от моите последователи към лекциите ми в University of Greenwich, реших да си направя маркетинг профил в Инстаграм – @byvanessakyosina, където споделям полезни съвети за развитие на социалните мрежи. Получих много запитвания за курсове по маркетинг и така реших да започна да работя върху това.

Също така може да очаквате интересни проекти от мен, свързани с темите, които засягам в моя Инстаграм профил @vanessa.kyosinaa, а именно елегантност, етикет, самопрезентация и изграждане на имидж и личен бранд.

Относно автора

Анжелика Иванова

Анжи е родом от Монтана. Тя вярва, че книгите крият в себе си почти всичко, от което един човек се нуждае. Или поне тя така ги усеща. Любовта ѝ към четенето се заражда, когато открива малка, вече несъществуваща, библиотека в нейния квартал. През годините много неща се променят в живота ѝ, но едно остава винаги там - книгите. Въпреки че се ражда в Деня на астронавтите, избира маркетинга за свой кариерен път. Преди да стигне до мечтаната професия отива да учи в Бирмингам, Англия, където осъзнава, че родната България ѝ липсва повече, отколкото е очаквала. След година се връща и изпълнява една своя детска мечта, а именно да работи в книжарница. Много хора ѝ казват, че това е крачка назад, но тя избира да слуша само сърцето си. И го прави. Няколко години по-късно работи като маркетинг специалист на свободна практика и подбира клиентите си именно така - със сърцето. Обича да се предизвиква като взема участие в различни бизнес и стартъп състезания, като вече е спечелила немалко такива. Интересно нейно начинание е развитието на стартъп за преработка на кафе утайка в България.

Прочетете и другите материали на автора тук