Как с частица от Чипровци отмерват времето в Австралия и Обединените арабски емирства

Как с частица от Чипровци отмерват времето в Австралия и Обединените арабски емирства
Снимки: Ивет-Анелия Димитрова

Багрите на Чипровци… Онази плавна и съвършена симетрия на линиите, топлината и пъстротата на боите, здравината и мекотата на тукашните тъкани изделия са може би сред най-емблематичните дарове на северозападната душевност.

Където и да го отвее вятърът, северозападният човек сигурно още сънува като тукашните балканджии – в нюанси такива, каквито може да му разкрие само тукашното.

За поезията, за нетленността на чипровските мотиви ми е думата, когато разговарям с потомка на някогашни килимарки от планината. Ивет-Анелия Димитрова от Чипровци още с името си казва на света, че сме тук и сега. Че красотата и поминъкът на този край са дълбоко в миналото му, обаче са кодирани и днес у хората му. Ивет-Анелия не втъкава мотивите, които са я разтърсили, в килими. Прави го в часовници.

Как успявате за себе си да продължите и съхраните духа на преживяното естетическо наследство?

Моето хоби са ръчно изработените красоти с мотиви от чипровския килим. Той винаги ме е грабвал. Израснала съм с пъстрите килими. С часове гледах как бабите ми тупат тупиците, но така и не научих ткането…

Ако Ви помоля да поставите всичко постигнато от Вас досега в една-единствена дума, коя би била тя? И защо?

Благодарна! Преди 5 години едва ли бих си представила, че часовниците ми ще се харесват в цял свят, че от една идея на шега днес изпращам часовници в Обединените арабски емирства. Не бих повярвала, ако ми кажат,че часовник в САЩ участва в хендмейд каталог за пролет 2019 г. Че часовникът в Австралия ще е специален подарък с картичка: “Happy Birthday – Love always Mum” („Честит рожден ден – винаги с обич, мама”, бел. ред.) Или пък че поръчан часовник за Белгия ще ме събуди радостно на рождения ми ден. Едва ли бих повярвала тогава, но всичко това се случи с тези часовници през годините. И не само в чужбина. Тук в България също. В танцов състав се радват на часовниците. Абитуриентка на бала си носеше часовник „Кука и канатица”. За всичко това съм благодарна!

Разкажете ми за Iv AnitO. Какво е Handmade Iv AnitO, как и кога се роди идеята?

Iv AnitO е съкратено от Ивет-Анелия. Ръчно изработени от Ив – Iv AnitO. Страничката Handmade by Iv AnitO направих преди няколко години. Тогава бродирах, рисувах , отново грабната от мотивите в чипровския килим, сама разработвах моделите за бродерия. Обичам разнообразието, стремя се към нови неща, превърнах шевиците в бродирани бижута. Идеята за часовниците се роди преди 5 години, дни след най-хубавия празник – фестивала на чипровския килим. Тогава се замислих: какъв аксесоар да направя, че да се хареса за следващия празник? Видях часовник в шкафа си и реших да пробвам да го декорирам с подходящ модел. Получи се, споделих го на страничката и много се хареса. Така реших да развия идеята с часовниците и потърсих подходящ модел. Днес часовниците са около 20 модела: с принт, принт и везба, водоустойчиви и голяма цветова гама каишки! Харесват се на хора от цял свят. Изпращала съм часовници в Америка, Англия, Германия, Франция, Белгия, Италия, Австралия, Обединени арабски емирства и Кипър. Те станаха основното, което правя, а от време на време вмъквам нещо ново.

Какво си струва да знаем за символиката на чипровските фолклорни мотиви – какви обещания и пожелания са кодирани в тяхната символика?

Чипровският килим съществува от векове. Вълшебството в мотивите и съчетанието в цветовете е уникално. Ще е хубаво да не се изгуби като занаят. Да се събуди интересът на младите към килмарството. Лично аз имам желание да науча занаята, а след това да го предам и на децата си! Както казва Цветана Александрова в книгата си „За чипровския килим”, завинаги си свързан с Чипровци.

Символиката на мотивите в чипровския килим е различна, но винаги носи късмет! Пиленцето е пазител на дома и семейството, отблъсква негативната енергия и носи късмет! Символите кука и канатица носят закрила, благополучие и късмет. Куката се смята, че е древната богиня-майка. Птиците в килима са символ на радост и живот. Носят късмет! „Жабица” – символ, съставен от триъгълници. Символ на хармонията и равновесието в природата.

Как ги усещате самата Вие, докато творите часовниците си? И всъщност – защо именно часовници?

Радвам се на всеки един часовник, докато го изработвам. Влагам и много любов в изработката. Часовникът е идеално допълнение към всяко облекло, дори и към народната носия, към шевицата. Наскоро ми казаха, че харесват часовниците ми, защото не само са много красиви, но и нестандартни. Аксесоар, който е различен от всички.

Къде можем да разгледаме Ваши творби – участвате ли с тях в изложби например?

Часовниците задължително присъстват на фестивала на чипровския килим. Участвам и в благотворителни базари. Всяка среща с мен и часовниците я обявявам предварително. Българите в чужбина ги намират в платформа, а тук – на сайта, обявен във Facebook.

Какво е свързано с процеса по декориране на един часовник и колко време отнема приблизително? Какви техники и материали използвате?

Пълният процес по декорирането на часовник отнема от 5 до 7 дни, независимо дали е принт или принт и везба! Задължителните материали са спрей за почистване на очила и стъкла, специална микрофибърна кърпа и специален инструмент за отваряне на часовниците, така че да не се наранява корпусът. Спирам механизма, докато декорирам. След това отново го сверявам, след пълния тест опаковам и изпращам.

Как изготвяте облика на бъдещия готов продукт: рисувате ли предварително мотивите, или директно ги нанасяте върху циферблата?

За рисуване предварително – не, но пък ми се е случвало да си легна вечер и да се въртя в кревата от хрумнала някоя нова идея, тогава ставам и докато не завърша всичко не мигвам.

Имало ли е случаи , когато часовникът просто да не Ви „слуша”, да не се получава някак рисунката?

Ооо, да, имало е и такива случаи, особено когато е за някой много близък, тогава се получава по най-трудния начин!

Какво пожелавате да отмерват Вашите часовници? И имате ли изделие, с което особено много се гордеете и Ви е било трудно да се разделите с него?

Пожелавам да отмерват само хубави моменти! С всички часовници се гордея. Радва ме това, че се харесват. Радват ме отзивите им, когато си получат часовника. А аз всеки един часовник го снимам за спомен. Първия ми водоустойчив часовник ми го свалиха от ръката! Не пожелаха да изработя същия веднага. Взеха моя и заявиха: да си направя нов. Трудно се разделих с него, но си направих нов и вече не го давам.

 

Автор: Мария Тодорова

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.