Къде и как ще бъде отбелязан Йордановден в Северозапада?

Къде и как ще бъде отбелязан Йордановден в Северозапада?
Снимка: БГНЕС

Йордановден наближава и по-долу сме ви представили как ще бъде посрещнат празника в различни части от Северозапада.

Враца

По традиция на Йордановден във Враца ще бъде отслужен водосвет за здраве и ритуално ще бъде „спасен“ кръстът от водите на река Лева, като всеки, който иска да участва в ритуала, може да се запише на тел. 0888889923.

Участниците, които ще „спасяват“ Богоявленския кръст, трябва да бъдат облечени с дрехи с фолклорни мотиви или народни носии.

Събитието ще се проведе на 6-и януари (събота) от 12:00 ч. на моста до разклoна за село Згориград, като преди това в 11:30 ч. ще бъдат осветени бойните знамена.

За доброто настроение на участниците и посетителите на празника ще се погрижат танцьорите от представителен танцов състав „Хемус“ и музикантите от духовия оркестър при НЧ „Развитие – 1869“.

Монтана

Йордановден в Монтана ще бъде отбелязан за първи път с мъжко хоро в ледените води на река Огоста. Празникът ще започне в 12:00 ч. на 6-и януари (събота) до пешеходния мост на  Огоста, който води към МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“. Ще бъде отслужен Велик Йордановденски водосвет, а след него желаещите да участват в ритуала ще целунат кръста и ще бъдат поръсени със светена вода. Този, който хване светия символ, ще получи и парична награда в размер на 150 лв. и ще поведе хорото, което ще се извие под звуците на духов оркестър „Монт мюзик“. Танцуващите ще понесат над реката 10-метров национален флаг.

Изискването към мъжете, които ще скачат за Богоявленския кръст е да бъдат облечени с национални носии или да имат елемент от традиционен костюм. Непълнолетните участници трябва да представят декларация за информирано съгласие от родител или да бъдат придружени от него (нея можете да намерите на сайта на Община Монтана, както и на сайта на сдружение „Ново начало БГ 2020“, а за повече информация – тел. 0887092009).

Танцьорите от ансамбъла са подготвили и курбан, който също ще бъде осветен, като се се прогрижили и за огньове, на които да се стоплят участниците в ритуала. Местни производители ще предлагат храна и напитки, като ще бъдат осигурени и палатки, в които да се преоблекат след хорото.

Мездра

На Св. Богоявление (Кръщение Господне) в Мездра в 9:00 ч. ще бъде отслужен водосвет храм „Св. Георги Победоносец“, а в 10:40 ч. ще започне литийно шествие от черквата до стария мост на река Искър при археологически комплекс „Калето“. В  11:00 ч. Ще бъде извършен Богоявленският ритуал за вадене на Светия кръст от водите на реката. Извадилият кръста ще получи 100 лв. и предметна награда, а останалите участници в ритуала – поощрителни награди.

Записването за участие в Богоявленския ритуал става в Център за административно обслужване в Община Мездра (гр. Мездра, ул. „Христо Ботев“ №27, партерен етаж) до 5-и януари (петък) или на място в деня на извършване на ритуала срещу представяне на документ за самоличност и попълване на Декларация-съгласие, с която участникът поема лична отговорност за своето здравословно състояние. Друго задължително условие е участниците в ритуала да са навършили 18 години.

Белоградчик

На Йор­да­нов­ден в Белоградчик ще бъ­де от­слу­же­на Бо­жес­тве­на света литур­гия в 9:00 ч. в храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“, а в 10:30 ч. ще бъде отслужем и Велик Богоявленски водосвет.

В 12:00 ч.  ще бъде изпълнен ритуалът по хвърляне на Светия кръст във водите на Стакевска река край село Горен Чифлик. За тези, които искат да присъстват е осигурен транспорт, който ще потегли в 11:30 ч. от пл. „Възраждане“ в Белоградчик. По случай празника са организирани томбола с награди и почерпка за всички присъстващи.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук