ИзЦЕЛяване: Хакатон 2020 във Враца ще търси решения по време на криза

ИзЦЕЛяване: Хакатон 2020 във Враца ще търси решения по време на криза

Представи си, че имаш 48 часа да измислиш решение за справяне с проблема, ключът е в теб. Действай! Това призоват организаторите на Хакатон 2020 във Враца. С действие, но и с колективна мисъл и отборна работа екипи от цялата страна ще търсят решения на най-актуалния за момента проблем не само в България, но и в целия свят – COVID-19 кризата. Състезанието, организирано за поредна година от Враца Софтуер Общество, ще се проведе между 2-ри и 4-ти октомври в сградата на IT центъра в града. 

В търсене на идеи и решения

Тази година темата ще бъде ИзЦЕЛяване – решения по време на криза. Тя събира в себе си безброй възможности за идеи, проекти и реализацията им. Свързана е с COVID-19 кризата, която обхвана през последните няколко месеца целия свят и това как ние можем да й противодействаме. Тази ситуация доведе много от страните до колапс в здравната им система, бюджета и засегна най-много обикновените граждани. Темата ще има за цел да провокира творческо мислене в положителна насока. 

Кой може да участва?

В HackVratsa може да участват всички ученици, студенти и възрастни. Целта на инициативата е да събере на едно място програмисти, дизайнери и предприемачи, които заедно да формулират концепция за софтуерен продукт и да стартират работа по неговото разработване. Участниците може да работят в една от 4-те категории: Уеб сайт и уеб приложение, Мобилно приложение, Десктоп приложение, Embedded системи (хардуер). „Първите места взимат отборите с най-добре развит прототип – т. e. тези, които са стигнали възможно най-далеч в рамките на трите дни в развитието на продукта си”, споделя Емилия Петрова от екипа на Враца Софтуер Общество

До момента наградния фонд надминава 2500 лв. Желаещите да търсят решения ще могат да се запишат като попълнят регистрационен формуляр до 1-ви октомври. Тази година отборите ще са значително по-малко и участие сили в търсене на решения ще могат да вземат едва 20 отбора и не повече от 50 души. 

Какво е хекатон?

HackVratsa е тридневно събитие, започващо петък вечерта и завършващо неделя следобед. В същността си Хакатонът е отборно състезание. В продължение на три дни сформираните отбори измислят, проектират и програмират софтуерен/хардуерен продукт по зададената тема, който в краят на събитието се представя. Най-добрите системи и приложения се награждават, а за всички остава страхотното преживяване и наученото през тези три дни. По време на събитието отборите се посещават от различни ментори, от които получават насоки и съвети.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.