Изкуството като начин на живот с Константина Живова

Изкуството като начин на живот с Константина Живова

Днес ще ви представим една творческа душа, която ни напомня, че красотата в дома прави живота ни по-усмихнат. Тя е Константина Живова – INLY – творец на пълен работен ден от 5 години. Родена е в Монтана, има две прекрасни момиченца и доказа, че с изкуството можеш да станеш известен – дори в ерата на дигиталните технологии. Срещаме ви с артист, който твори и мечтае така, както и диша.

Здравей, Константина, вече те представихме на нашите читатели, но те предизвикваме да опишеш какъв човек си с един цвят и защо би избрала точно него?

Розов! От дете харесвам този цвят. Носи ми усмивка, зарежда ме позитивно, точно така, каквато съм всъщност. Усмихвам се на живота всеки ден и мисля, че е прекрасен. Цветен и изпълнен с приключения. Дори когато има трудности, розовото е цветът, който ми помага да се мотивирам и често го избирам, както в ежедневието и дрехите ми, така и в изкуството, което създавам.

Кога усети поривa към изкуството и какво беше чувството да му се отдадеш изцяло?

От дете съм заобиколена от изкуство. Мама бе галерист към Съюза на българските художници (СБХ) над 20 години. Израснах в галерията в родния ми град Монтана. Баща ми пък бе един от първите каскадьори в киното. Изобщо изкуството ме заобикаляше от дете. Над 15 години работих в телевизия. Била съм във всички големи медии и съм работила, както редакторска работа, така и пред камера като телевизионен водещ.

Имаше един период на промяна и напускане на предаване и телевизия, в която работех, както и промяна в личен аспект. Тогава започнах да рисувам всеки ден. Това ме провокира да отключа тази страст, която се е криела в мен.

Така оставих телевизията и се отдадох само на изкуството. Превърнах го в професия. Създадох мое ателие, където ходя всеки ден да работя с часове, реализирах шест самостоятелни изложби, както и международни участия в Париж, Милано, Инсбрук и Мадрид. За пет години нарисувах над 3500 картини. През 2023 г. спечелих големия конкурс за съвременно изкуство в България “MOST”. Но най-вече голяма част от моите картини бяха и продължават да бъдат избирани от безброй български и чужди ценители на изкуството.

Константина Живова ателие

Ти самата си майка на две прекрасни момичета. Вярваш ли, че любовта и интересът към изкуството се възпитават и как го правиш с твоите деца?

Моите деца рисуват, откакто са родени. Голямата има заложби, рисува много добре, а малката е много упорита. Тя не играе с играчки, а рисува непрекъснато. Нормално е, щом гледат мама толкова много и те да попият от изкуството. А това е изключително важно за всеки човек.

До каква степен вярваш, че мястото, където растем, ни изгражда и смяташ ли, че по-малкият град ти дава повече, отколкото взема?

Обичам родния ми град Монтана. Всеки сам може с упоритост да постигне всичко без значение откъде идва. Малкият град ражда упорити личности, които са доказали в годините, че няма невъзможни неща.

Рисуването е много открит акт на себеизразяване – трудно ли ти беше в началото да застанеш зад картините си, да оголиш душата си чрез тях и да чуеш мнението на близките и непознати?

Винаги съм вярвала в себе си! Знам какво мога и какво искам да постигна. Никога не се отказвам. Вярвам, че зад всеки успех стои 1% талант и 99% труд. След 15 години в телевизията открих рисуването за себе си и го превърнах в професия. Създадох мое ателие, рисувам всеки ден и посрещам почитателите на изкуството, които избират картините ми, за да променят дома си.

Никога не съм се страхувала да чуя мнението на хората. Уча се всеки ден. Приемам и градивна критика, но не приемам излишната злоба. Затова рисувам позитивно, обграждам се с положителни хора и се надявам да правим заедно света едно по-прекрасно място за живеене.

ателие "INLY arte"

Поредицата ти от детски книги е емблематична и много успешна сред младите родители. Разкажи ни историята зад нея и да очакваме ли още приключения с Малката мечтателка?

Малката мечтателка е вдъхновение от малката ми дъщеря Каролин и е посветена на двете ми момичета – на нея и на Дария.

Децата харесаха образа и посланията от книгите. Създадох ги изцяло сама – както историята, така и илюстрациите. Оказа се не лека задача, но се справих. Книгите могат да бъдат открити в книжарниците или в сайта на издателство Робертино.

Как се развива твоята арт кариера в момента – имаш собствено студио в София и често споделяш награди от конкурси, за което те поздравяваме!

Развивам се прекрасно! Рисувам всеки ден. Вече имам над 3500 картини, както споменах. Моето изкуство скоро ще можете да видите и в нов български сериал, защото бях избрана за художник на продукцията. Участието в Националното биенале Тенец в Монтана, тазгодишната първа награда от конкурса “MOST”, изложения в Европа и още нови проекти са една малка част от успехите, с които се гордея.

Сподели ни протича един идеален твой ден като артист?

Ооо, започва с усмивка, с ароматна чаша кафе и джаз в ателието ми INLY arte. След това вдъхновена започвам да рисувам. Имам програма за всеки ден, за да случвам всички поръчани картини. Работя в строг график по моите задачи. Няма как да успееш в каквато и да е сфера, ако не си записваш. Водя си записки в тефтер, не почивам и 5 мин., но това ме зарежда!

Имаш ли любими артисти от Северозапада и ако да, кои са те?

Харесвам изкуството като цяло. Оценявам всяка творба, защото знам с колко любов и енергия рисува всеки артист. Почитател съм на Димитър Гоцак – скулптор. Пораснах с неговите творби, когато мама работеше в СБХ в Монтана.

Константина Живова ателие

Какво би посъветвала всички хора от нашия край, ако са решили да се занимават с изкуство, но все още ги е страх?

Бих казала, че когато човек вярва в себе си няма какво да го спре. Всичко е възможно в този живот – стига да поискаме. Трябва само да не спираме да вярваме и да работим всеки ден.

За завършек на този разговор – сподели ни цитат на артист, който ти помага винаги, когато се сетиш за него.

Художник не е онзи, който се вдъхновява, а онзи, който вдъхновява другите. – Салвадор Дали.

Константина Живова художничка галерия картини

Относно автора

Анжелика Иванова

Анжи е родом от Монтана. Тя вярва, че книгите крият в себе си почти всичко, от което един човек се нуждае. Или поне тя така ги усеща. Любовта ѝ към четенето се заражда, когато открива малка, вече несъществуваща, библиотека в нейния квартал. През годините много неща се променят в живота ѝ, но едно остава винаги там - книгите. Въпреки че се ражда в Деня на астронавтите, избира маркетинга за свой кариерен път. Преди да стигне до мечтаната професия отива да учи в Бирмингам, Англия, където осъзнава, че родната България ѝ липсва повече, отколкото е очаквала. След година се връща и изпълнява една своя детска мечта, а именно да работи в книжарница. Много хора ѝ казват, че това е крачка назад, но тя избира да слуша само сърцето си. И го прави. Няколко години по-късно работи като маркетинг специалист на свободна практика и подбира клиентите си именно така - със сърцето. Обича да се предизвиква като взема участие в различни бизнес и стартъп състезания, като вече е спечелила немалко такива. Интересно нейно начинание е развитието на стартъп за преработка на кафе утайка в България.

Прочетете и другите материали на автора тук