„Имало едно време – в едно далечно царство…”

„Имало едно време – в едно далечно царство…”

Ето как във Враца ще отбележат 2-ри април – Международния ден на детската книга.

„Имало едно време в едно далечно царство…” Какво е детството, какво сме ние, възрастните, без магията на въображението? Където Доброто властва независимо от прогнозите. Където русалките могат да проходят, сякаш са хора, а хората – да отидат толкова далеч, че по пътя си да изтрият десет чифта железни обувки.
Какъв би бил светът на възрастните, ако вълшебствата, подсказани от вярата в доброто, не закриляха детството им?
В утрешния ден – 2-ри април честваме Международния ден на детската книга. Не е случайна тази дата – тогава се е родил един от най-емблематичните разказвачи на приказки, с които се гордее съкровищницата на съвременната култура. Ханс Кристиан Андерсен! Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и сайтът “Аз чета” ще отбележат деня с онлайн разговор. Гост ще бъде детската писателка Радостина Николова. Инициативата е част от кампанията #ВкъщиСъмИЧета и ще се случи на 2 април от 15 часа на Facebook страницата на библиотеката.

Защо и как се заражда идеята?

Кампанията идва с първите дни на извънредното положение. По думите на Милена Ташева, мениджър „Партньорства” в „Аз чета”, това е начин сайтът да подкрепи не само хората, които остават по домовете си, за да предпазят себе си и другите. Но също и автори, издатели и книжари, за които периодът е особено труден. По-голямата част от книжарниците са затворени, а културният живот, който книгите пораждат, също спря. Не бива в тези дни на социално дистанциране да позволим да се появи дистанция между книгите и техните читатели, подчертават от „Аз чета”.

„Връзката между автор, читател и издател винаги е била изключително важна. Затова искахме да подкрепим хората, които създават любимите ни книги, и да им дадем шанс да продължат с предвидените срещи с читатели”, допълват оттам.

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца е сред първите, откликнали на идеята. Първата съвместно организирана среща е с детската писателка и илюстратор Нуша Роянова. Събитието се е случило онлайн и наживо във Фейсбук страницата на самата библиотека.

„Изкуството укрепва духа и ценностите ни”, смята Милена Ташева от „Аз чета”. И подчертава, че с малко креативност и добра Интернет връзка, разстоянията са преодолимо препятствие. Последните седмици показаха, че във времена на изпитания, именно културата и ценностите са това, което ни сплотява. Защото изкуството изобщо, не само книгите, ни е нужно най-много, когато се чувстваме най-зле. „Културните и образователни институции реагираха първи, предоставяйки достъп до архивите си напълно безплатно, защото изкуството изобщо, не само книгите, ни е нужно най-много, когато се чувстваме най-зле. То укрепва духа и ценностите, подсилва надеждата, запазва усещането ни за нормалност”, допълва тя.

Защо е важно да отбележим утрешния Международен ден на детската книга?

Според Милена Ташева този ден не е толкова комерсиално разпознаваем, колкото други дати в календара, но е важен – ето защо: „Той напомня на децата (а и на някои скептични възрастни), че детските книги и четенето са празник! Радостина Николова е една от най-обичаните съвременни детски автори у нас. Това не е първото и гостуване във Враца. Нейните герои са изпълнени с оптимизъм, щури и любими са на децата. Дори и от разстояние, срещата с тях ще превърне обикновения четвъртък в истински празник на детските книги”.

Добре дошли във виртуалната среща са всички!

Радостина Николова е автор на поредицата – „Приключенията на мотовете”, заедно със своя съпруг Андрей Михов, а също и на картинни книги и на детския роман „Шантавия до шия”.  За нея това ще е първо участие в подобен формат и вълнението и е съвсем обяснимо. Ето какво сподели тя в навечерието на утрешното онлайн събитие: „Силвия (Силвия Врачовска – директор на Регионална библиотека „Христо Ботев” – б. а.) е страхотен специалист, екипът на „Аз чета” също помага много. Доверявайки им се, очаквам, че срещата ще се случи по най-добрия начин„”.

По думите на Радостина библиотекари, учители, но и всеки, който би искал да чуе смислен и интересен начин разговор за бъдещето на детската литература, а и литературата въобще, е добре дошъл да се включи.

Поне по една такава среща всяка седмица!

„Екипът на “Аз чета” е отворен за предложения и партньорства. Опитваме се да осъществим поне по една среща всяка седмица. Ще продължим до края на извънредното положение”, поясняват оттам. Кампанията продължава с виртуална среща с Невена Басарова, автор на книгата „Детска академия за добри обноски”. На 9-и април тя ще гостува виртуално на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и ще разкаже за добрите обноски и своята работа с деца и родители.

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)


Още новини