Христанчо Матов – човекът, който подарява Леденика на врачани

Христанчо Матов – човекът, който подарява Леденика на врачани

Христанчо Матов е един от най-щедрите дарители на Враца. На него градът дължи получаването на своята емблема – пещерата Леденика и Врачанския балкан, който я заобикаля, както и построяването на станалото традиционно и вече нарицателно място за отдих – „Учителските колонии”.

На Христанчо Матов Враца дължи и други свои ценни придобивки – парцелите за строежа на болницата, над 1000 дка горски имоти. Той още приживе е обявен за благодетел и почетен гражданин на Враца.

Христанчо Матов развива голяма обществена дейност като общински съветник, има заслуги за облагородяването на града и околностите му, построяването на болницата, Хижата на хълма Калето над града и др. Той е един от основателите на организираното туристическо движение в града и областта и инициатор за създаване на първите зони за отдих в планината.

Най-голямото дарение, което Христанчо Матов прави на града, са около 1000 декара ливади и гори заедно с пещерата Леденика. Този жест има изключително значение, тъй като и досега това е най-голямата забележителност, с която Враца е известна в страната и по света.

В завещанието си Христанчо Матов прозорливо записва: „Аз подарявам най-милия и най-ценния си имот на общината на родния си град. Аз дарявам Леденика на град Враца.”

Интересен факт е, че първата екскурзия до пещерата „Леденицата”, както е наричана в миналото, се организира от новосформираното туристическо дружество „Веслец” на 18 юни 1900 г. Тя осъвременява името си на Леденика, но неотменно си остава във визитната картичка на града.

След смъртта на Христанчо Матов той е провъзгласен за „най-големият благодетел” на град Враца и е погребан с големи почести – в града е обявен 40-дневен траур, а поклонението и процесията по изпращането му в последния си път е тържествена демонстрация на почит и признателност от страна на местните власти, градските и обществени организации и целокупното гражданство.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук