Форматът „ТЯ в…“ вече и в Монтана

Форматът „ТЯ в…“ вече и в Монтана
Илюстрация: Виолета Апостолова – Лети

Утре форматът „ТЯ в Монтана“ ще събере на едно място и представи някои от най-активните жени в града. Събитието, което ще се състои на на 24-ти септември (четвъртък) от 19:00 в The Hub, ще предостави платформа на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери. По време на срещата те ще споделят своите преживявания, лични и професионални предизвикателства и разбира се техните  успехи и постижения. На първото издание в града форматът ще ни срещне с две изключително дейни жени от Монтана с техните интригуващи лични истории и житейски опит, а те са Надя Найденова – предприемач и Нели Василева, която стои за голяма част от културните и медийни дейности и събития в града.

Социалният формат  „Тя в…“ е месечно събитие,  което в продължение на повече от  две години се организира и  провежда на доброволен принцип в редица градове в страната, сред които Пловдив, Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, а вече и в Монтана.

Целта на събитието е да предостави пространство и уютно място, където момичета и жени намират вдъхновение и приятелска и  подкрепяща среда в следването на техните стремежи.  

В Монтана събитието се организира на доброволчески принцип от Таня Василева, Евгения Пилюшка и Веселина Герасимова с подкрепата на Академия „Екатерина Каравелова“.  За първата среща организаторите канят Нели Василева, която освен  главен експерт „Култура и вероизповедание“ в Община Монтана, е и основател на Клуб ,,Медии“ в града. През годините Нели е насочила и  помогнала на десетки младежи да намерят своя път в журналистиката, като им предоставя професионални съвети и обучение и поле за тяхната изявa. 

Самата Нели споделя решението си да участва във формата като възможност за създаване на силна женска общност, обединена от споделени ценности и цели, която според нея на този етап липсва в Монтана. Въпреки това има нужда от подобни  общности, които според нея излизат извън представата ни за приятелски кръгове и правят нещо повече. 

„Формирането на общност води до създаването на социален капитал, което катализира развитието на отделния член на общността и на общността като цяло“, споделя  Нели.

Събитието без съмнение вече е оформило малък кръг от дейни дами, които от Монтана или извън града работят за подобряване на културната му среда. “Ще участвам във формата, защото поканата дойде от две момичета, с които ни свързва дългогодишно професионално приятелство и на които не мога да откажа – Виолета Апостолова – художничка и фотограф, и Таня Василева – художничка и преподавателка по изобразително изкуство. Освен това оценявам каузата на академия „Екатерина Каравелова“ да стимулира увереността и самочувствието на жените”, допълва още тя.

Не по-малко интересна е и  история на Надя Найденова, която след 10 години в Германия се връща да живее в Монтана. Надя се занимава с фирма за строителни елементи, но не по-малко интересно е другата и страст.  В свободното си време създава детски играчки, които са приказни произведения на изкуството.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като експерт по комуникациите в редица екоорганизации. Вярва, че за да се опазят природните богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а за това е необходимо по-ефективно общуване с по-широк кръг от хора. Корените ѝ все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. Надява се „Призни“ да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, от своите дом, градина и работно място, от гората и планината до тях.