ДПП „Врачански Балкан” организира безплатен поход по случай Международния ден на лешоядите

ДПП „Врачански Балкан” организира безплатен поход по случай Международния ден на лешоядите

Във връзка с Международния ден на лешоядите ДПП „Врачански Балкан” кани всички желаещи на разходка и организирано наблюдение на белоглави и черни лешояди в северните части на природен парк „Врачански Балкан” на 3-ти септември (събота).

Час на тръгване: 9:10 ч
Сборен пункт: центъра на село Долно Озирово

В деня на проявата ще бъде преминат маршрут в района на с. Долно Озирово. Обща дължина на прехода е до 8 км при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани белоглави и черни лешояди, както и други интересни видове птици обитаващи района.

Нужна екипировка – подходящи обувки и облекло за планински терен, дъждобран (при прогноза за дъжд), вода, лека храна и бинокъл (при възможност).

За връзка: Георги Стоянов, тел. 0878734503

За пътуващите с кола село Долно Озирово се намира на около 25 км от Враца, 25 км от Монтана, 25 км от Берковица, 10 км от Вършец и около 100 км от София.

Походът е безплатен за всички участници.

Белоглавите лешояди са едни от най-големите птици, които се срещат на територията на ПП „Врачански Балкан” с размах на крилете около 2,70 м. Този вид е включен в Червената книга на Република България и ПП „Врачанския Балкан” е едно от малкото места, където той може да бъде наблюдаван в нашата страна. Белоглавия лешояд е възстановен, като гнездящ вид в този район благодарение на усилията на ДПП „Врачански Балкан”, „Зелени Балкани”, „Фонд за дивата флора и фауна” и „Дружество за защита на хищните птици”, които работят по различни проекти от 2004 г. до момента.

Черните лешояди са освободени по проект в ПП „Врачански Балкан” през 2020 г. и 2022 г. Това е един от най-редките видове хищни птици в Европа, като черния лешояд е видът с най-голям размах на крилата – до 2,95 м. Видът е включен в Червената книга на Република България и ПП „Врачанския Балкан“ е едно от малкото места, където той може да бъде наблюдаван у нас. През 2021 г. тук се сформира двойка черни лешояди, която през 2022 г. успешно гнезди в Западна Стара планини. Това е първото гнездене на черни лешояди в Западна България след повече от 70 г. прекъсване.

Международният ден на лешоядите има за цел да повиши информираността на широката общественост относно проблемите и нуждата от опазването им. Лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност. Неуморни санитари и любящи родители, тези небесни господари са запленявали човешкото съзнание векове наред, а днес те са на път да изчезнат от лицето на Земята.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук