Диана и Цветомира Димитрови: Пълнете кошниците си със споделеност и внимание!

Диана и Цветомира Димитрови: Пълнете кошниците си със споделеност и внимание!

Диана и Цветомира Димитрови от Видин са прекрасните хора, с които ви срещаме днес. Сестрите вече са решили да пуснат корени в родния си град окончателно и имат ателие за подаръчни кошници в града с името „Кошница – подарък с душа.

Как се роди идеята за „Кошница – подарък с душа“ и как стартирате бизнеса?

Идеята за нашето красиво ателие се роди след много дълго обмисляне от моя страна (Диана) от какво си имаме нужда във Видин и какво бихме могли ние двете да развием, което да е по силите и бюджета ни, разбира се. Търсех вариант с доста условности, тъй като начинът ми на живот и семейството ми имат своите особености и исках да обвържа работата си по начин, най-удобен за мен, за да мога да бъда на няколко места едновременно. Тъй като сестра ми освен в ателието работи на друго място – на 8-часов работен ден.

"Кошница - подарък с душа"

Нещо, което ви отличава е индивидуалният подход към всеки клиент. Ако аз вляза във вашето ателие за първи път как ще ме посрещнете и как би протекъл един наш разговор?

Това, което ни отличава в работата ни и което е от голяма важност за нас, е отношението към нашите клиенти, работното ни време и цените. Повечето хора във Видин вече знаят, че не работим по определен график. Имаме оставени контакти на вратата на ателието и ако сме необходими на някого, може веднага да ни намери. Винаги отговаряме на обаждания и съобщения, разбираме се в удобно за клиента време да се видим, посрещаме го в ателието, понякога пием кафе и си говорим малко. Разговаряме за специалните за тях хора и техните поводи, какво харесват, какви са вкусовете им… Oпитваме се да достигнем до онзи интимен момент на вълнение, когато подаряваш нещо много специално на много специален за теб човек и душата ти се изпълва с удовлетворение. Важно е кошницата да се хареса не само на своя получател, а и на поднасящия я човек (да няма търпение да я подари) и така да се затвори един кръг от взаимни радости, смях, почит, благодарности и много силна вълна на добри намерения. Водещ фактор при пазаруване е бюджетът на всеки клиент – особено днес, когато има изобилие от предлагане на стоки и услуги. Затова и принципът, по който действаме относно цените, е „вие определяте, ние работим“, т. е. напълно се съобразяваме с бюджета, посочен от клиента, задава ни се параметър от определена сума и ние изговаряме какво бихме могли да включим и как бихме могли да изпълним задачата, така че всички да останем доволни. Този принцип не е никак лесен, трябва добре да обмисляме всеки елемент и неговата стойност, но всеки, обърнал се към нас е важен, именно защото е избрал нашите услуги на фона на всички предложения за подаръци. Ценим високо това, стараем се и да го показваме.

"Кошница - подарък с душа"

Какви са предимствата и недостатъците на това да развиваш бизнес в Северозапада?

Предимства и недостатъци има за всеки бизнес, независимо дали си в голям или малък град. Държа да отбележа, че според нас Видин не е никак малък и още повече „спрял“ град. Всичко е избор – с какви хора ще избереш да се обградиш, по какъв начин мислят те, какво предпочитат, какво търсят, как да си помогнете взаимно и т. н. Видин към днешен ден има само предимства за развиване на бизнес, но от голямо значение е той да е добре обмислен, детайлно подхванат и удобно представен. Важно е да не се отказваш от начинанието си, когато се размине по някакъв начин с представите ти. За да се развием успешно тук, именно такива разминавания могат да ни послужат за „отваряне на очите“ и да ни дадат възможност да се нагодим по начина, по който градът и клиентите ни го изискват от нас.

Как смятате, че могат хората да бъдат насърчени да правят бизнес във Видин, а и в Северозапада като цяло? Какво беше нещото, което върна вас в града?

Ние всъщност никога не сме си тръгвали от Видин истински. Сестра ми беше в Дубай, Испания, Англия, Варна, София и сега е тук. Работи от вилата в нашето село, намираща се до язовир и гора на 12 км от Видин, има си личен готвач (баба) и цялото спокойствие и време на света. Когато си бил на много места в много шум и странични фактори, влияещи на развитието ти, в един момент се спираш и си казваш „нещо не е наред“. И когато започнеш да ровиш какво точно, отново стигаш до избор.

Аз съм живяла в Англия и Ирландия, макар и само 3 години и с много приятни условия на труд. Разбира се, в началото на пристигането ми там далеч не бяха такива, но след първоначалния период бързо се социализирах. Развих се в работата ми, но си останах чужденец. Не се чувствах у дома – просто очевидно не е било за мен. Прибрах се, мислих и ето ме тук в „Кошница – подарък с душа“. Най-голямото насърчение да се захванеш с нещо в Северозапада е, че тук нямаме много от стоките и услугите, които се предлагат в по-големите градове. Най-важното, за да развиеш някоя от тях, е да обмислиш добре целевата група, на която ще предлагаш това, което правиш и каква ще е ползата за клиента, а не само личната такава. Никой не е длъжен да ти помогне, за да чакаш нещо да се случи. Трябва да осъзнаем, че случваме сами себе си. Затова трябва внимателно да обмислим колко заети сме, какво натоварване бихме могли да понесем, колко амбицирани сме, докъде искаме да стигнем – за всичко това сме отговорни изцяло ние самите. Няма какво да чакаме, ние вече сме тук.

"Кошница - подарък с душа"

Ако трябва да направите една въображаема кошница с всичко хубаво от Видин, което харесвате, как би била аранжирана тя?

Много хубав въпрос, благодаря! Във въображаемата кошница от Видин ще сложим виното на региона, цветовете на разкошните ни паркове, ръкоделията, младия дух на будните хора, с които работим и сега, спокойствието на сградите и архитектурните ни паметници, упоритостта на всички преподаватели тук, любовта на всички деца от детските площадки, магията на реката, удобството на разстоянията, интимното от селата наоколо и ароматът на липите.

Завършете с положително послание към нашите читатели.

На всички, които ще отделят от най-ценното след здравето – от времето си, за да прочетат нашите думи, казваме: „Благодарим ви, очарователни хора! Пълнете кошниците си със споделеност и внимание! Пазете се и се борете за това, което искате, защото душите ви го заслужават!

"Кошница - подарък с душа"

Относно автора

Венелин Добрев

Венелин е родом от Стара Загора. Вярва в чудеса (все още) и обича да разказва истории, които вдъхновяват читателите. Магистър по бизнес икономика с опит в предприемачеството и бизнес развитието. Венелин е един от създателите на uspelite.bg - най-голямата медия за добри новини в България и въпреки че вече не е част от проекта, продължава да се стреми да вдъхновява хората да следват мечтите си. Работил е и по други проекти със социална насоченост като „От баба“ и няколко години е бил част от екипа на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора като експерт по международни програми и проекти.

Прочетете и другите материали на автора тук