Деца и учители украсиха Мездра по случай Баба Марта

Деца и учители украсиха Мездра по случай Баба Марта

По случай Баба Марта в Мездра организирана инициативата „Сръчни детски ръце, претворили традицията“. Целта на празничното начинание е да бъдат проучени, съхранени и доразвити българските традиции, характерни за 1 март.

В рамките на инициативата детските заведения в общината, Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания (КСУДЛУ) и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) – Мездра изработиха първомартенска украса в духа на фолклорната традиция, с която бяха пременени в червено и бяло арките в пешеходната алея по ул. „Александър Стамболийски“ – тези на кръстовищата с ул. „Янко Сакъзов“, „Марин Дринов“, „Любен Каравелов“ и „Св. св. Кирил и Методий“.

В разкрасяването на алеята с българския символ за здраве, сила и дълголетие се включиха екипите на ДГ „Мир“, „Слънчице“, „Роза“, „Детелина“, КСУДЛУ и ЦПЛР – Мездра и ДГ „Звездичка“ – село Зверино и всички училища в община Мездра. СУ „Иван Вазов“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, „ПГ „Алеко Константинов“ и ПГ „Васил Левски“ – Мездра, СУ „Св. Климент Охридски“ – село Зверино и ОУ „Васил Кънчов“ – село Моравица изработиха по три традиционни – една класическа с фигурите на Пижо и Пенда и две с пискюли и понпони, с които в сградата на Общинската администрация беше подредено Първомартенско хоро с гъдулар, символизиращо многодетното семейство. На всички включили се в инициативата от община Мездра подариха комплекти със сладкиши.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук