Дегустация на вина от Северозападна България

Дегустация на вина от Северозападна България

Любителите на виното в България все още подценяват Северозапада като посока за винен туризъм. Вярно е, че в последните години славата на местните изби малко бе помрачена от кризата в бранша. Но също така е вярно, че се появиха и нови играчи, които възраждат вдъхновяващо представата за Златорожието като най-доброто място за сорта „гъмза” в България. Така наред със Сухиндол и Павликени се заформят интересни тероари за този традиционен наш сорт.

Винен туризъм в Северозапада?

Преди обаче да тръгнат туристите към Видинско, трябва да опитат вкусовете на района. За тази цел най-добре се отразяват винените дегустации, организирани от професионалисти. Подобна винена вечер имахме удоволствие да посетим в началото на месец септември в Пловдив. Темата бе „гъмза” от Видинско, с представители на четири изби от района, като към тях опитахме и две бутилки унгарска „кадарка”, любезно предоставени от Мария Стоева – технолог на изба „Братанови” от Харманли . Тя също вече започва експерименти със сорта гъмза и това бе добър повод да проверим оригиналите от Видинско.

Организатор на вечерта бе Красимира Кодукова – винен гид и технолог. Тя предварително бе селектирала най-подходящите представители на видинската винена промишленост като лично бе посетила четири изби във Флорентин, Ново село и Кошава седмица преди дегустацията. От пролетта на 2020 г. Красимира започна да развива своя проект www.winetourmaker.com, чрез който любителите на винения туризъм могат да наемат винен гид за своето посещение в конкретна изба или в няколко изби от цял район.

Сред отбрана компания от любители на виното и професионалисти (технолози, сомелиери, екскурзоводи) се отправихме на пътешествие към Видинския край чрез вкусовите си рецептори и разказите на Красимира Кодукова и Румяна Титерякова – изтъкнат екскурзовод и добър познавач на видинския край. По време на дегустацията опитвахме и подходящи за подбраните вина храни, които бяха селектирани от нашите любезни домакини. Съжалихме, че нямаме възможност да се насладим на пушеното свинско месо на Мик Купър или на торлашкия деликатес бел муж, но все пак местните храни най-добре се дегустират там, където са типични за своя район.

Дегустацията

По време на дегустацията отворихме 12 бутилки от 4 изби – „Дос Аламос”, „Ново село”, „Видинска гъмза” и „Бонония Естейт”. Сред тях имаше осем червени вина – предимно гъмза, както и рубин, мерло с каберне совиньон, две розета и три бели от сортовете совиньон блан и ркацители.

За финал се насладихме на една млада и една отлежала кадарка от района на Кишкьорьош – град в южна Унгария, известен като родното място на поета Шандьор Петьофи. Това вино ни го представи Мария Стоева, която в ролята на член на жури бе участвала в голям конкурс на вино в Унгария. Много полезен по време на дегустацията се оказа новия „Винен журнал”, който позволява човек да си запише впечатленията от виното, което дегустира. Виненият журнал е издаден по идея на Гергана Тодорова – винен журналист и създател на сайта www.winetours.bg

Виното и оптимизма

Дегустацията завърши с оптимизъм и вяра в бъдещето. Като цяло бяхме впечатлени от гъмзата, която е сравнително непознат за масовата винена аудитория сорт. Като стар местен сорт за видинския край тя има своя потенциал да го отличи на картата за винен туризъм, но все още има и някои скрити резерви. Моите лични впечатления бяха фокусирани върху гъмза „Гомотарци” 2019 на Бонония Естейт, която наистина ме впечатли като баланс между вкус, цвят и тяло.

Много приятно бях изненадан от отлежалата Кадарка 2010 от Унгария, което показва, че този сорт има потенциал и за стареене. В една от бутилките се появи подчерта „брет” ефект – натрапчива миризма на оборско сено. Това ярко подчертаване на тероара разделя винолюбителите в предпочитанията към него. Но благодарение на експертната оценка на Мария Стоева, която е участвала в изработване на колело на ароматите на брет-а по време на стажа си в район Бордо през 2013 г., имахме възможност да научим и някои нови неща за дрождите, които влизат в избата през гроздето.

Определено подобни винени дегустации създават желание за пътуване и споделяне на вкусовете на цял един район. Оставаме с желание да посетим избите във Видинско и се надяваме скоро те да организират инфотур за представители на медии и професионалисти от винения бранш.

Относно автора

Гавраил Гавраилов

Гавраил е доктор по социология, преподава социално предприемачество и активизъм в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Придобива бакалавърска степен по политология и магистърска по приложна психология в родния си град Пловдив. Има опит като журналист в БНР от 2019 г. (автор на рубриката „Има ли мегдан“ по „Хоризонт“ и сътрудник в „Христо Ботев“). Има интереси в различни сфери - спорт, туризъм, културно наследство, социални услуги, политически процеси, граждански организации. Автор на пет книги за България - две от тях за селски туризъм и една за Дунавска България. Бивш изпълнителен директор на Организация за управление на Тракийски туристически район. Все още трудно говори на езика на пустиняците, но поне разбира какво му се казва.