Д-р Константин Гиздов разказа за професионалния си път от Враца до ЦЕРН и обратно

Д-р Константин Гиздов разказа за професионалния си път от Враца до ЦЕРН и обратно

На вълнуваща среща с учения и специалист в областта на изкуствения интелект, машинно обучение и наука за данните д-р Константин Гиздов се събраха хора от ИТ сферата, математици и ученици от Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов” – Враца.

Това се случи по време на събитието „Закуска” в „Гнездото Coworking” във Враца, по време на която той разказа повече за пътя си от града под Околчица до ЦЕРН и обратно, за опита си със супер компютрите и много други интересни неща.

Константин е роден и израснал във Враца. Увлича се по физиката и още като ученик печели награди от национални състезания. Учи физика в Шотландия, където завършва първи в курса си със специални почести, и след това става докторант в Единбург.

Работи 5 години в ЦЕРН, където заедно с още 1000 учени и инженери правят изследвания с помощта на един от главните детектори на големия адронен колайдер (най-големият ускорител, който откри частицата Хигс бозон, смятана за „божествената частица”). В екип от физици Константин спомага за разработването на миналогодишния ъпгрейд на детектора. А само преди седмица стана ясно, че работещите в неговия проект са открили три невиждани досега екзотични частици.

В процеса на работата се развива в сферата на наука за данни, изкуствен интелект и машинно обучение, хардуерно и софтуерно инженерство за сложни и високопроизводителни изчислителни системи. Опита му в тази сфера също бе една от темите на разговор по време на събитието.

Не на последно място ученият разказа какво го е подтикнало да се върне в родния му град, а именно потенциалът за развитие, който вижда във Враца. Една от целите, които си е поставил оттук насетне е именно да работи в посока на развитието му и да помага на повече хора с интерес и знания по физика, математика, програмиране, за да имат шанса да минат по неговия път.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.