Чуждестранни изпълнители на празника на Монтана

Чуждестранни изпълнители на празника на Монтана

Тази година празникът на Монтана Свети дух не се случи както в предходните.

Заради преодоляването на епидемията от коронавирус в страната бе отменено традиционното литийно шествие от храма до центъра на града, водосветът на открито и международният фолклорен фестивал, припомниха от общината.

Гостуването на тукашна сцена на четирите чуждестранни състава, одобрени да се включат в тазгодишното издание, бе отложено.

Предвкусвам пъстротата, хармонията и виталността на техните изпълнения, съчетали типичното за духа и културата на съответния край!

  • Какво са знаели или са си представяли те за домакините в далечния български край?
  • Как са си представяли нас – тяхната публика?
  • Музиката и танцът, казват, са универсален език – какво разказват техните изпълнения?
  • И всъщност изкуството … как биха довършили това изречение?

Решихме да ги попитаме!

От фолклорен ансамъл “Potkozarje”, Баня Лука, Босна и Херцеговина, споделят:

„Имахме възможността да посетим България няколко пъти – София, Пловдив, Хасково, Минерални бани, Приморско, Китен и Златни пясъци, ето защо познаваме публиката тук като цяло. Много добри, много гостоприемни домакини нали всички сме от Балканите! Не сме имали възможността да посетим Монтана, но се надяваме, че ситуацията ще се подобрява в следващите години.

Танците и музиката изразяват манталитета на страната, откъдето е ансамбалът. Нашите танци са изключително силни, те носят духа на планинския регион, откъдето сме. И пъстрите костюми с ръчно бродирани детайли, защитени от ЮНЕСКО, също разказват за него.

„Изкуството е живот, и по-точно начин на живот за нас, изпълнтиелите на фолклорни танци! Ние живеем за записи, изяви, пътувания, за социализация, както и за това да съхраним заедно традицията и културата на нашия народ, на босненските сърби. Поздрави от Баня Лука!”

От ансамбъла в Скопие: „Надявахме се, че ще се зародят нови приятелства!”

Изпълнители от ансамбъл „Йонче Христовски“

Гоце Саздов, художествен директор на ансамбъла за фолклорни песни и танци „Йонче Христовски“, споделя:

„Надявах се, че ще бъдем посрещнати топло от домакините ни в Монтана, че приемът от публиката ще е успешен, че тя ще е голяма, че ще се зародят нови приятелства. Традиционните танци в изпълнение на нашия ансамбъл са част от недостижимото културно наследство на македонците, от обичаите и традициите, ценени в миналото и сега. Изкуството е начин да се изрази индивидуалността или да бъде организиран един танц, песен, подход, дума, музика. Изкуството е в това да създадеш повече от една страница, когато обозреш възможността да го докоснеш.“

Ансамбъл “Potkozarje” е основан преди шест години в едноименното село недалеч от Баня Лука и е своеобразен наследник на традиционната формация, съществувала в довоенния период. Сегашният ансамбъл е в състав от 110 души в шест фолклорни групи, оркестър, вокални солисти и певчески групи. Репертоарът включва хореографии от Република Сръбска и Сърбия. Ансамбълът се е представял на фестивали в северозападната ни съседка, а също и в Унгария, Северна Македония и Германия.

Колегите им от Северна Македония – група от ентусиасти, влюбени в македонския фолклор, създават ансамбъл „Йонче Христовски” през 2004 г.

Около 150 са членовете му днес, най-малките изпълнители са седемгодишни. Към ансамбъла е сформиран и фолклорен оркестър. Изпълнителите от Скопие са участвали в множество културни събития в родината им и в чужбина, ежегодни са изявите им в няколко фестивала в Европа.

На монтанска сцена ще поканим догодина всички тях, както и колегите им от Словакия и Полша, съобщиха от организаторите на фестивала.

Автор: Мария Тодорова

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.