Черните лешояди, кръстени на Монтана, Враца и Вършец, вече изследват близки и далечни територии

Черните лешояди, кръстени на Монтана, Враца и Вършец, вече изследват близки и далечни територии
Черни лешояди. Снимка: Христо Пешев/ Fund for Wild Flora and Fauna FWFF / Фонд за дивата флора и фауна

През май Природен парк „Врачански Балкан” стана дом на първите пет черни лешоядa след като вида е изчезнал като гнездящ вид в България преди повече от 70 години. През юли и август на територията на парка бяха освободени още четири птици. За първите няколко месеца на свобода в новия си дом лешоядите проявиха завиден приключенски дух. Част от тях поеха на първите си пътешествия до съседна Румъния и Сърбия, а няколко се насочиха навътре към страната и Национален парк „Централен Балкан”.  Други предпочетоха да останат в района около Враца.

За деня на лешояда

Всяка първа събота от септември по целия свят се отбелязва Международния ден на лешояда и по този повод решихме да ви разкажем за първите по-интересни полети и приключения на лешоядите Монтана и Враца и Вършец. Ще споделим и как може да отбележите този ден сред природата и птиците в Природен парк „Врачански Балкан”. 

По крилатите следи на лешоядите

Черните лешояди са освободени от експерти от  Дружеството за защита на хищните птици, Фонда за дивата флора и фауна и Зелени Балкани. След транспортирането птиците прекарват период на аклиматизация в специално изградена в района волиера. Това им позволява постепенно да свикнат и  да се приспособят към новия си планински дом. На освободените птиците са поставени специални предаватели, които позволяват проследяването на движението на редките птици  в реално време. Данните от проследяващите устройства показват, че първите три месеца от освобождаването им птиците се придържат основно в територията на ПП Врачански Балкан. „Там те периодично се хранят на площадката за подхранване над село Долно Озирово, но посещават и се хранят и в други части на парка. Постепенно птиците започват да опознават района, стават по-смели и правят все по-големи полети до по-отдалечени райони”, обобщава Георги Стоянов от Дружество за защита на хищните птици.

Ограждението, където черните лешояди се адаптират към новия си дом преди да бъдат пуснати на свобода
Ограждението, където черните лешояди се адаптират към новия си дом преди да бъдат пуснати на свобода.

На близо и далеч

Сред най-авантюристично и изследователски настроени засега са черните лешояди Враца и Вършец. Карталът Враца през последните дни на август прелетя стотици километри и за близо седмица се отдаде на планински, а след това и речен туризъм. За броени дни изследва Национален парк „Централен Балкан” в района около Пирдоп и Златица, след което се отправи на север, достигайки до река Дунав при Оряхово и след голямата обиколка отново се завръща на територията на парка. Черният лешояд Вършец също избра за своя първа по-далечна дестинация Национален парк „Централен Балкан”, но Дунава не го спира и лешояда премина границата с Румъния. В началото на август черният лешояд  „Врачански Балкан” лети в Стара планина до съседна Сърбия. За разлика от Враца и Вършец, лешоядът Монтана засега опознава предимно района на Враца и предпочита да остане в близост на мястото на освобождаване.

На гости

През изминалите месеци на територията на парка редовно се наблюдават черни лешояди, освободени в други части на страната, като най-чести посетители на площадките за подхранване са тези освободени последните две години в Източна Стара планина. Не са редки и посещенията на черни лешояди от съседна Гърция.

„През наближаващия есенно-зимен сезон вероятно освободените черни лешояди ще предприемат по-далечни скитания извън ПП Врачански Балкан – до Южна България и Гърция, както това бе установено при черните лешояди освободени през 2018-2019 г. в Източна Стара планина”, споделя очакванията си Георги.

Безплатно наблюдение на белоглави и черни лешояди

Дирекция Природен Парк „Врачански Балкан“ и Дружество за защита на хищните птици ще отбележат Международния ден на лешоядите тази събота, 5-и септември с организирано и безплатно наблюдение на белоглави и черни лешояди на територията на парка. Всички, които искат отблизо да видят тези величествени птици трябва да бъдат в 9:00 ч. в центъра на с. Долно Озирово. Началния час на тръгване е 9:10 ч. 

Лешоядски истории

Екипът на Призни ще продължава да следи най-интересното около най-новите обитатели на Балкана и ще споделяме с вас най-интересните истории. Следете ни за още интересни и неразказани лешоядски истории.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини