Берковица е домакин на планинското състезание „КОМски Траверс SkyRun” 2020

Берковица е домакин на планинското състезание „КОМски Траверс SkyRun” 2020
Снимка: BG Events & Guiding

Планинското състезание „КОМски Траверс SkyRun” 2020 за пореден път ще се проведе в Берковица. Надпреварата ще се състои на 30-и август, a записването става на място няколко часа преди началото на маратона (от 07:30 ч.) и не е необходима предварителна регистрация. Стартът на планинското състезание е от 10:00 ч., като организаторите предлагат две трасета – късо за не толкова опитни в бягането и дълго, което е по-предизвикателно и до него се допускат само пълнолетни участници.

Началото и на двете трасета ще бъде дадено от новата Хижа Ком. Късото трасе с дължина 8 км се качва до едноименния връх Ком по туристическата маркировка и се връща по същия път до хижата. Трасето е с денивелация е около 600 метра.

Дългото трасе с обща денивелация около 1500 м и дистанция около 16,6 км ще стартира също от новата хижа Ком. Трасето е много технично минава през връх Ком, бяга се по главно Старопланинско било. На 1 км след върха, ще се намира друга контрола която ще ви упъти бегачите към следващия етап от трасето. Предивикателството към смелчагите продължава със стремглаво спускане по една позабравена местност наречена Тузлата, която ще бъде изчистена и маркирана от организаторите. Спускането е технично и има паднала гора на места, споделят още организаторите от BG Events and Guiding. Трасето е идея на Александър Александров и е гарантирано запомнящо се, а с пълното му описанието и изисквания към бегачите може да се запознаете в самото Facebook събитие на „КОМски Траверс SkyRun 2020”.  Вечерта преди старта ще се проведе събиране в боровата гора около хижата където ще бъде и палатковия лагер.

Състезанието се организира със съдействието на oбщина Берковица, която ще награди с парична награда от 100 лв най-бързия мъж и най-бързата жена по дългото трасе.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук