Белоградчик става домакин на първия по рода си в Северозапада фестивал “Bike аnd Wine”

Белоградчик става домакин на първия по рода си в Северозапада фестивал “Bike аnd Wine”

В Белоградчик ще се проведе първият по рода си в Северозапада фестивал „Bike аnd Wine“ през първия уикенд на август. Събитието вече предизвика огромен интерес сред любителите на природата, колоезденето и доброто виното. Участие вече са заявили 150 души. Първите записани 100 участника от България и Сърбия ще получат безплатно настаняване, обяд, вечеря и обяд. Следващите 50 записани ще бъдат резерви, които също може да попаднат в квотата на основните. Организаторите призовават желаещите да се запишат преди изчерпването на местата, защото максималния брой участници във фестивала е ограничен до 300 души.

Маршрутът за двата приключенски “Bike and wine” дни е с дължина от 60-70 км. По трасето са предвидени десет пункта за почивки и дегустация на вина от подбрани винарни от региона. „Всеки според своите сили, възможности и амбиции”, уточнява Евтим Стефанов, един от организаторите на мащабното събитие. Желаещите да участват във фестивала трябва да се регистрират предварително в Приключенския център в Берковица в първия ден на събитието. Там след регистрация всеки участник ще получи карта, с която трябва да посети дегустационните пунктове и да вземе печат на съответната винарна, където успее да направи дегустация. Всеки участник дегустирал вина от всичките 10 местни винарни ще бъде награден с грамота на заключителната церемония по награждаване. Сред тях са винарните Боровица, Видинска гъмза, Новоселска гъмза и други познати и по-малко познати винарни и вина.

„Като цяло концепцията на това събитие е на относително малка площ да бъдат разположени тези десет винарни като един умален модел на възможностите в трансграничния район да се кара колело и да се дегустира вино”, уточнява Стефанов.

За начинаещи и напреднали

Евтим препоръчват на желаещите да се включат във фестивал със собствено колело, тъй като наличните под наем в Приключенския център планински и електрически бързо се изчерпват. През останалото време на разположение под наем в центъра има планински и електрически велосипеди и каски. По-незапознатите с маршрута участници ще могат да се включат в група с водач срещу 10 лв. за двата дни. „Теренът е много интересен, но може да е предизвикателно за непознаващите района”, уточняват организаторите. За по-приключенски настроените ще бъдат споделени GPS споделени точки на дегустационните пунктове. 

Поглед напред

Организаторите не изключват възможността това събитие да се превърне в ежегодно и да бъде подето от Приключенския център, където се материализират резултатите от повечето проектите, свързани с развитието на туризма в района. „Основната задача на Приключенския център е да продължи да създава събития, които привличат туристи в района, които да правят различни неща в околността – колоездене, яздене на коне, балони, драконови лодки”, споделя още Евтим. 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини