Белла Антова и Зорница Мартинова за фотопроект „Жените“

Белла Антова и Зорница Мартинова за фотопроект „Жените“

Да нарекат своя проект „Жените“ идва най-естествено за двете дами, с които разговаряме днес. Белла Антова от „Sтетика“ и фотографът Зорница Мартинова работят заедно често. Дори прекалено. Имат най-органичната връзка с много пресечни точки и оная женска колаборация, която мнозина твърдят, че е невъзможна.

Един ден просто решават за всеки 8 март да реализират по една фотосесия с различни дами – по възраст, външен вид и социален статус. Защото различността на жените по отношение на външен вид и начин на живот, поставена срещу еднаквостта в поведението и емоциите им, винаги е била интригуваща за тях. Досега са осъществили две сесии – през 2021 г. и тази година. Един ден ще ги обединят в изложба, защото са страстни читатели на фоторазкази.

Как се роди идеята да почетете Деня на жената по този артистичен начин?

Белла: С фотографа Зорница Мартинова често си самоорганизираме фотопроекти на различни теми. Обикновено са продиктувани от нещо, което ни е вдъхновило. Без значение дали е мода, изкуство, празник или социален проблем. Така през 2021 г. за Петльовден решихме да направим мъжки портрети. Някак логично след това ни хрумна да заснемем и различни жени по случай техния празник.

Зори, имате идея един ден да обедините снимките в изложба. Кадрите от реализираните фотосесии без колебание могат да се определят като фоторазкази: в тях можем да „прочетем“ истории. Как успяваш да уловиш момента и да запечаташ енергията на семейните връзки?

Зори: Тук отговорът е лесен. Просто ги оставям да бъдат! С Белла държим при такъв тип проекти да предразполагаме добре моделите си – да се забавляват, да им е комфортно по време на снимки, дискутираме всякакви теми и им напомняме да се отпуснат и да бъдат себе си. Често са ни казвали, че дори не усещат процеса като „фотосесия“. Никога не съм обичала да нарушавам личното пространство на хората с камерата си и точно затова мисля, че имаме естествени и непринудени резултати. Белла ги забавлява, а междувременно аз си крада кадри.

Белла, жените безспорно имат различни предпочитания за стил на облеклото. Споменахте задаване на еднаква тема на дрехите. Разкажи ни малко повече за това.

Белла: Модата като изкуство, символ на социален статус и характеристика на отделния индивид винаги ме е вълнувала. Историята на костюмите, на силуета, развитието им през вековете, внушението, което една дреха дава, са теми, които от малка ме карат да творя. Имам доста експерименти като стилист, някои от тях професионални, други любителски. Преди малко повече от година стартирахме и поредицата тематични партита „Dress Up and Dance“ заедно с моята партньорка от „Sтетика“, при които фокусът е изключително върху тоалетите и декора. Тук ще вмъкна, че хората реагират много добре на хрумките ни и на всяко парти са все по-подготвени. Имайки предвид изреденото, нямаше как сесиите с дамите да минат без дрескод. Самото му интерпретиране от всяка от тях е любопитно и отново символично говори за женската индивидуалност.

Определили ли сте някаква рамка за продължителността на проекта?

Белла: Не сме си поставяли времева рамка, но действително ни е мечта да обединим портретите в изложба или поне във фотокнига. Струва ми се логично това да се случи поне след 5 години от началото на проекта, за да сме „събрали“ сериозен брой лица.

Смятате ли да каните едни и същи дами, за да проследите промяната у тях през годините или идеята по-скоро е да са винаги различни, за да отразите по-добре многоликата женска природа?

Белла: Нямаме идея да снимаме едни и същи жени. Напротив – за нас е интригуващо многообразието. Оглеждаме се постоянно за нови персонажи.

Зори, какво забелязваш у жените от Видин от мястото си зад камерата? Кое е еднаквото и отличителното в различните дами, които застават пред обектива ти?

Зори: Женската енергия при такива проекти винаги се усеща много силно и е изключително зареждаща и приятна. Всяка една от дамите, които сме канили е различна. Едни са по-сдържани и обрани, други експресивни и непринудени. Разбира се, професията, опитът, годините също играят голяма роля. Това е много интересно и е причината да искаме да покажем различни дами по този начин. Общото между тях е, че са силни, красиви, обичащи и емоционални по свой собствен начин – жени! Нашият проект показва именно това – обединяването им в една група, в която всяка е уникална и индивидуална. Затова и толкова го обичаме!

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук